Osnivanje prvog fudbalskog kluba 1911. godine

Nije prošlo mnogo vremena, od prvih utakmica do formiranja fudbalskog kluba, ali je sigurno da se to desilo tek 1912. godine.

U mnogim monografijama se poistovećuje odigravanje prve utakmice sa osnivanjem kluba, ali se to nije moglo prihvatiti kada se radi o fudbalu u Novom Bečeju. Nije u pitanju samo želja za što sigurnijim podacima, već na to upućuje izjava jednog od aktera, iz tog doba, o nastanku prvog fudbalskog kluba u Novom Bečeju.

Tim TSE iz Novog Bečeja 1919. godine

Laslo Rigo, koji je takođe rođen 1896. godine — kao Motok i Sič — kome je fudbal bio blizak, jer je i sam igrao, potvrđuje da je u Gradištu postojalo obeleženo igralište sa stabilnim golovima još početkom 20. veka. Pretpostavlja se da dimenzije tog igrališta nisu u potpunosti odgovarale propisanim pravilima fudbalske igre, ali se na njemu igrao fudbal, dok je on još bio učenik osnovne škole. Ne seća se godine od kada se igra fudbal u Novom Bečeju, niti kada su podignuti golovi, ali je kao đak građanske škole igrao na tom igralištu. Nakon dve do tri godine, kada je bio u četvrtom razredu, odigrao je jednu utakmicu u Starom Bečeju. Veruje da je to bilo 1909—1911. godine, a do nje je došlo na inicijativu novobečejskog apotekara Deže Bizeka, koji je kasnije i bio organizator i dugogodišnji predsednik fudbalskog kluba.

Za tu utakmicu u Starom Bečeju su se dugo pripremali, jer su starobečejci već u to vreme imali formiran klub i njihovi igrači su raspolagali većom fudbalskom veštinom. Novobečejci nisu imali fudbalsku opremu, što znači da do tog vremena još nije postojao fudbalski klub kao organizacija, nego su koristili svoje bele košulje i crne gaćice. Rigo je na toj utakmici igrao desno krilo. U Stari Bečej se išlo preko Ljutova, kolima. Pored igrača bilo je i desetak navijača, a vodio ih je Deže Bizek. Utakmica je izgubljena sa 0:4.

Verujem da je ovoj utakmici prethodilo gostovanje starobečejskih fudbalera, ali Rigo je zapamtio onaj događaj u kome je i sam neposredno učestvovao. Zašto sam skoro siguran da su prvo Starobečejci morali biti gosti Novog Bečeja? Rigo je istakao da su Starobečejci, prilikom njihovog gostovanja, već imali formiran klub kao i da su ras-polagali većim fudbalskim znanjem. Za mladog čoveka je u ono vreme interesantnije gostovanje, nego igranje u svem mestu, pa otuda i verovanje da su se Starobečejci mogli s pravom nametnuti kao gosti za odigravanje utakmice u Novom Bečeju, a tek posle toga je usledio revanš u Starom Bečeju.

Potrebno je utvrditi godinu kada su Novobečejci gostovali u Starom Bečeju, jer je Rigo dao raspon od tri godine.

Rigo je, kao što je već istaknuto, rođen 1896. godine, a izjavio je da se seća da je posle te utakmice otišao na dalje školovanje u Segedin i da ne zna šta se posle toga dešavalo sa novebečejskim fudbalom. Pod pretpostavkom da je pošao u osnovnu školu sa 6 godina on je građansku školu završio 1910. godine, pa je, prema tome, i utakmica mogla biti odigrana 1910. godine. Ali, kako se u ono vreme, po pravilu polazilo u osnovnu školu sa navršenih sedam godina, onda je prihvatljivije da je utakmica odigrana u Starom Bečeju 1911. godine, kada je Rigo i mogao završiti građansku školu. Ovo je prihvatljivo i zbog toga što je tada imao 15 godina, te je već mogao računati da bude uvršten u prvi tim novobečejskih fudbalera. Kako se ne seća da su Starobečejci gostovali u Novom Bečeju, kao ni da su 1909. godine gostovali veliko-bečkerečki đaci, onda je verovatno to gostovanje Starobečejaca bilo godinu ili dve dana ranije, 1910, godine, kada on još nije uziman u kombinaciju da igra za prvu ekipu. Ovo je logična pretpostavka, jer je sigurno da se posle onih utakmica sa Velikobečkerečanima odigranih 1909. godine, već u narednoj sezoni školskih raspusta morala odigrati neka utakmica sa omladincima iz drugih mesta. Pretpostavljam da je to mogao biti jedino Stari Bečej, jer je za očekivati da posle Velikog Bečkereka ne dolazi u obzir Bačko Gradište ili neko drugo selo, već grad koji ima fudbalski klub i uživa u tom smislu određeni ugled.

Posle povratka iz Starog Bečeja 1911. godine želja je bila da se otpočne sa sistematskim radom za sticanje fudbalske veštine, jer je težak poraz u Starom Bečeju objašnjen kao nedostatak te veštine.

Prihvaćeno je starobečejsko iskustvo, da se samo u organizovanom klubu mogu održavati redovni treninzi i obezbediti potrebni rekviziti i fudbalska oprema za uspešno predstavljanje svoga mesta u fudbalu.

U leto 1911. godine održana je osnivačka skupština i na čelu kluba — za predsednika — izabran je apotekar Deže Bizek, a pored njega su u upravu ušli i žitarski trgovac Kenig i još nekoliko viđenijih Novobečejaca iz redova činovnika i trgovaca. Klub je osnovan u leto 1911. godine i dobio ime Törökbecsei sport egylet (što u prevodu znači Turskobečejsko sportsko udruženje).

Nema podataka o rezultatima utakmica tog TSE, kako se skraćeno nazivao prvi novobečejiski fudbalski klub, ali postoje dokazi da je on bio aktivan sve do Prvog svetskog rata. Tako Torontal u br. 166 od 24. jula 1914. godine na str. 2 donosi vest: »Fiskulturni klub V.-bečkerčekog društva za obrazovanje radnika odigraće u nedelju fudbalsku utakmicu u Turskom Bečeju sa Turskobečejskim sportskim udruženjima.«

Sadržaj

Da li ste znali...

da je ukupna dužina reke Tise 966 km, a da od toga kroz našu zemlju 164 km? Izvire u Karpatima na nadmorskoj visini od 1800 metara?

O gradu