Jedinstvo ima mlad i perspektivan tim

Dugoročni program stvaranja igračkog kadra iz redova novobečejske dece i da taj program ostvaruju treneri iz redova bivših igrača Jedinstva — Novobečejaca, dao je već krajem 1988. godine željene rezultate.

Posle prošlogodišnjeg neuspeha u trci sa Radničkim iz Zrenjanina i Rusandom iz Melenaca, ambicije Jedinstva i u sezoni 1988/89. godine su ostale nepromenjene: povratak u Vojvođansku ligu.

Tim Jedinstva iz 1988. Stoje: Parabucki, Janić, Ilić, Uzelac, Lučućanin, S. Vujackov. Čuče: Filipov, Stanisavljev, Trkulja, Fabijan i Bito

Za trenera i nadalje ostaju Milivoj Perić sa pomoćnim trenerom Novicom Glavaškim.

U jesen 1988. godine Jedinstvo u tim uvodi nekoliko igrača iz podmlatka, koji je u Banatskoj ligi u prethodnoj sezoni bio daleko najbolji.

Kako Rusanda nije uspela u kvalifikacijama za ulazak u Vojvođansku ligu, već na startu prvenstva bilo je jasno da će i prvenstvo 1988/89. proteći u nadmetanju ova dva rivala.

Upravo je tako i počelo prvenstvo i Jedinstvo i Rusanda redali su pobede. Prijatno je, međutim, iznenadio i zrenjaninski Banat koji je uspeo u Novom Bečeju da igra nerešeno sa Jedinstvom 1:1, ali su Novobečejci bili bolji u izvođenju jedanaesteraca i osvojili su jedan bod.

Na dan oslobođenja Novog Bečeja 2. oktobra u goste je došla Rusanda iz Melenaca. Jedinstvo je povelo golom Ištvana Fabijana u 22 minuti, ali je Rusanda ubrzo izjednačila. U drugom poluvremenu Rusanda je postigla još jedan gol i preuzela vodstvo na tabeli (Jedinstvo — Rusanda 1:2).

Odluka o jesenjem prvaku pala je u poslednjem kolu, kada je Jedinstvo poraženo u Krajišniku od domaće Krajine 1:2, i tako obezbedila Rusandi prednost od četiri boda u polusezoni.

U jesenjem delu prvenstva Jedinstvo je najčešće igralo u sastavu: Janjić — Kovačev, Sabovljev, Filipov, Parabucki (kapiten) Ilić, Novović, Uzelac, Šipoš, Trklja, Fabijan, povremeno su igrali Stanisavljev, Bito i Popov.

Zimsku pauzu, mnogi klubovi su iskoristili da pojačaju svoje redove u borbi za visok plasman. Najveće ambicije gajila je ekipa Banata iz Zrenjanina.

U Jedinstvu, međutim, dolazi do pravog rasula i rasipanja igrača. Trener Milivoj Perić, koji je, izvanrednim radom, iz prosečnog kvaliteta igrača izvukao maksimum, odjednom je ostao bez osam prvotimaca. Nenad Trklja otišao je u Švajcarsku, Milan Popov ostavio fudbal zbog studija, kapiten Slavko Parabucki, Imre Bito i Dušan Stanisavljev prestali su da igraju, talentovano krilo Radenko Novović odlazi na odsluženje vojnog roka, i golman Jovo Đurđević se vratio u redove drugoligaša Sutjeske iz Nikšića, a Zeka Lučićanin, kojeg su pratile povrede, uzima ispisnicu i napušta Novi Bečej.

Trener Perić suočen sa ovako velikim osipanjem tima bio je u dilemi ostati ili otići. Prevagnula je njegova velika ljubav prema ekipi i novobečejskom fudbalu. U prvi tim uvodi kompletni juniorski tim. Ovaj pripremni period ostaće u sećanju po tome što su Novobečejci odigrali najviše utakmica — sedamnaest, što nije bila praksa ni u redovima prvoligaša.

Pripreme su dale više nego što se moglo od te ekipe očekivati. U prva četiri kola sedam bodova i Jedinstvo je najuspešnija ekipa u nastavku prvenstva. Dolazi dugo očekivani derbi u Zrenjaninu: Banat — Jedinstvo. Novobečejci su pružili jedinu od svojih najboljih partija, ali u 78 minutu sudija Krstičević iz Kikinde jedan start Ilica na ivici šesnaesterca ocenio je kao jedanaesterac. To je bio signal igračima Jedinstva da fizički napadnu sudiju (Đorđe Barbul, koji će biti kažnjen sa godinu dana neigranja fudbala) no i pored toga sudi ja nastavlja igru. Domaći postižu gol iz penala.

Posle primljenog gola i kapiten Jedinstva Ilić dobija crveni karton, što ostali igrači nisu mogli da izdrže i napadaju sudiju, koji sad svira prekid. Tako je najveći konkurent Jedinstvu, za najviši plasman, došao do bodova i pobede od 3:0.

Epilog kazna Barbula, kapiten Ilić je pauzirao tri utakmice a mladi Vujackov dve, trener Milivoj Perić podnosi ostavku, a ekipu preuzima Novica Glavaški.

Novobečejci su još uvek imali šanse da pobedom u Melencima preuzmu vodeću poziciju. Rusanda je, međutim, još jednom bolja i pred svojim navijačima slavi pobedu od 4:1. Jedinstvo je u prvom minutu promašilo jedanaesterac (Uzelac) što je praktično odlučilo ovu utakmicu.

Rusanda je stekla veliku prednost i pored toga što su Novobečejci, sve do kraja prvenstva igrali odlično, nisu mogli stići Melenčane koji osvajaju prvo mesto.

Bilans Jedinstva u ovoj sezoni 30 utakmica 20 pobeda, četiri nerešene igre (tri puta uspešniji na penale) i šest poraza.

Rezultati i golgeteri u sezoni 1988/89

Jedinstvo — Zadar 5:3 (Trklja 2, Šipoš, Lučićanin, Barbul)

Nakovo: Polet — Jedinstvo 0:5 (Trklja, Popov, Lučićanin, Uzelac, Fabijan)

Jedinstvo — Bilećanin 2:0 (Filipov, Šipoš)

BAK — Jedinstvo 0:2 (Šipoš, Novović)

Jedinstvo — Banat 1:1 (5:3) Šipoš

Starčevo: Borac — Jedinstvo: 0:0 poraz na penale 7:6

Jedinstvo — Vojvodina (Crepaja) 4:2 Parabucki, Popov, Filipov, Trklja

Jedinstvo — Rusanda 1:2 (Fabijan)

B. Karlovac: Proleter — Jedinstvo 0:0 (penali 0:2 za Jedinstvo)

Jedinstvo — Spartak (Debeljača) 2:1 (Stanisavljev, Šipoš)

Budućnost — Jedinstvo 3:4 Šipoš, Fabijan, Parabucki, Stanisavljev

Jedinstvo — Radnički (K) 3:0 Fabijan, Šipoš 2,

Mladost (BD) — Jedinstvo 1:3 Parabucki, Fabijan, Stanisavljev

Jedinstvo — Mladost (Lukićevo) 2:0 Parabucki, Šipoš

Krajina — Jedinstvo 2:1 (Šipoš)

Lazarevo: Zadrugar — Jedinstvo 0:0 penalima pobeda Jedinstva Jedinstvo — Polet 1:0 Uzelac

Belićanin — Jedinstvo 1:4 (Vujackov, Uzelac, Šipoš)

Jedinstvo — BAK 3:0 Fabijan 2, Ilić

Banat — Jedinstvo 3:0 pf.

Jedinstvo — Borac 3:0 Farago, Fabijan 2,

Vojvodina — Jedinstvo 2:5 Uzelac 2, Šipoš 2, Fabijan 1

Rusanda — Jedinstvo 4:1 Uzelac

Jedinstvo — Proleter (BK) 0:1

Spartak — Jedinstvo 6:4 Fabijan, Sabovljev, Ametović, Uzelac

Jedinstvo — Budućnost SC 2:0 Šipoš, Fabijan

Radnički (K) — Jedinstvo 0:2 Ilić, Fabijan

Jedinstvo — Mladost (BD) 3:0 (Fabijan 3)

Lukićevo — Mladost — Jedinstvo 0:2 (Uzelac, Fabijan)

Jedinstvo — Krajina 3:2 (Fabijan 3)

Sadržaj

Da li ste znali...

da je poslednji Ban Dunavske Banovine bio novobečejac Milorad Vlaškalin, koji je živeo u kući  gde se danas nalaze banka Intesa i Continental banka?

O gradu