Opet u niži rang takmičenja — u Banatsku ligu

Pad u niži rang takmičenja, ovog puta, prihaćen je kao normalna posledica politike kluba, koja se orijentisala na igrača sa strane, što je garantovalo brze uspehe, ali na kratkoj distanci. Odlaskom jednog ili dvojice takvih predstavlja nenadoknadivi gubitak, jer nema osvežavajućih odgovarajućih snaga iz podmlatka. Najveći deo ljubitelja fudbala u Novom Bečeju računao je da se Jedinstvo ne može dugo održati u Vojvođanskoj ligi i to se obistinilo, već 1985. godine.

Radost posle pobede u četvrtfinalu Kupa Vojvodine Jedinstvo – Novi Sad 3:2 15. jula 1988.

Jedinstvo se u jesenjem delu prvenstva 1985. godine nalazi u Banatskoj ligi. Izvučena je pouka i klub se okreće sopstvenim snagama. Rad sa pionirima i podmlatkom se opet intenzivira, a ekipa igra prilično značajnu ulogu u prvenstvu Banata. Sve vreme od ispadanja iz Vojvođanske lige 1985. godine, do današnjih dana, Jedinstvo se nalazi pri samom vrhu Banatske lige na drugom ili trećem mestu.

Plasman, na drugom mestu Banatske zone u proteklom 1986/87. prvenstvu podstaklo je prohteve ne samo simpatizera već i uprave da se u narednom prvenstvu izbori prvo mesto i na taj način obezbedi direktan ulazak u Vojvođansku ligu. Naime, te godine izvršena je promena načina takmičenja u Jugoslaviji. Formiranjem jedinstvene druge lige, izvršene su dalje promene: da se formiraju regionalne lige, što je izazvalo promenu i u načinu kvalifikovanja u Vojvođansku ligu. Tako prvi, iz odgovarajuće zone, ulazi direktno u Vojvođansku ligu, dok drugi igra kvalifikacije.

Jedinstvo se u jesenjem delu prvenstva 1987. godine plasiralo na drugom mestu, iza Radničkog iz Zrenjanima. Poslednju utakmicu, derbi Banatske zone, Jedinstvo je igralo u Zrenjaninu sa Radničkim, a do te utakmice imalo je isti broj bodova (22) kao i Radnički.

Ovaj susret Jedinstva i Radničkog u Zrenjaninu Duško Vujackov je prikazao ovako:

»Radnički — Jedinstvo 5:4 (2:1).

Stadion kraj Skrobare, gledalaca 1.000 sudija Petrović iz Knićanina. Strelci u 10 min. Vuković u 44 Vučković u 49 Kovačević u 55 Marčićev u 59 (iz penala) za Radnički... a Bito u 30 i 85, i Pjevač u 56 (iz penala) i 83 minutu za Jedinstvo

Sastavi timova:

Radnički — Radovanov 6, Podgorelac 7, Milošević 6, (Radičević —), Rudan 7, Marčićev 7, Simanić 8, Mihajlović 7, (Bugarin —), Kovačević 8, Vučković 7, Jerković 7, i Vuković 9.

Jedinstvo: Guci 6, Stanisavljev 5, (Kovačev 6,), Bubonja 6, Parabucki 7, Uzelac 6, Ilić 6, Popov 5, (Novović —), Mitrović 7, Sabovljev 6, Bito 8, Pjevac 8.

Utakmica je bila vrlo dinamična sa dosta preokreta, pošto je Radnički poveo sa 5:2 tako da je u zadnjim trenucima utakmica odlučena, a igrači Jedinstva su svojim zalaganjem utakmicu pretvorili u pravu dramu. Na kraju svi gledaoci su bili zadovoljni jer je derbi opravdao očekivanja, a Radnički je postao jesenji prvak«.

U prolećnom delu prvenstva 1988 godine Jedinstvo je, i pored nastavka sa dobrim igrama, pobedilo, na svom terenu, lidera Radničkog, kao i pobedom nad Rusandom u N. Bečeju i nerešene igre u Melencima, osvojilo treće mesto iza prvaka Radničkog i Rusande na drugom mestu. Tako — Rusanda stiče pravo da igra kvalifikacije za ulazak u Vojvođansku ligu.

Iako je, sa direktnim protivnicima, imalo pozitivan rezultat i konstantno igralo dobro, ipak je izostao konačan uspeh. Razloga je bilo više, bodovi su se gubili u mestima gde to nije očekivano, a nešto se i sudijama može staviti na dušu. Bilo je očigledno da je forsiran Radnički, koji je bio dugogodišnji ligaš Vojvodine, kao i Rusanda.

Da je ekipa Jedinstva bila izuzetno kvalitetna potvrdilo se u Kup takmičenju. Novobečejci su najpre pobedili Radnički iz Zrenjanina na penale i osvojili Kup Severnog Banata, a potom su nastavili uspešno seriju igara u našem najmasovnijem takmičenju.

U osmini finala Kupa Vojvodine 2. juna 1988. godine sastali su se u Novom Bečeju JEDINSTVO — SLOVAN (Ruma) 2:1 (1:1).

Gradski stadion kraj Tise, gledalaca 300. sudija Dušan Teofanov (Novi Sad), strelci Maksimčev 30, Pjevac 62, a Horvat za goste u 5 minutu.

JEDINSTVO: Janjić, Njagrin, Sabovljev, Parabucki, Uzelac, Ilić, Novović, (Detki) Mitrović, Popov, Maksimčev, Pjevac.

Četvrtfinale Kupa Vojvodine u Novom Bečeju 15. juni 1988. g. — sastali su se JEDINSTVO — Novi SAD 3:2 (1:2). Novi Sad je već u 20. minutu igre vodio sa 2:0, ali upornost i borbenost domaćih urodila je plodom.

Strelci: Pjevac 2, (41,51), Pajić 1, (65).

U polufinalu kupa Vojvodine, Jedinstvo gubi takođe od drugoligaša Kabela iz Novog Sada. Tako je propala šansa, da se Jedinstvo kvalifikuje među 34 kluba Jugoslavije, za finalno takmičenje završnice kupa, da igra finale kupa Vojvodine sa Spartakom iz Subotice.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je zdravstvena stanica i porodilište u Novom Bečeju 1948. godine brojalo osam zaposlenih; dva lekara, dve babice, dve čistačice i dva administrativna radnika?

O gradu