Opet u podsaveznoj ligi

Pravilo je, kada se doživi takav neuspeh, da klub izgubi sve osnovne atribute za uspešno nastavljanje takmičenja, čak i u nižem rangu, kao što je podsavezna liga. Tada, klub napuštaju najbolji igrači, dolazi do demoralizacije čitave ekipe i uprave kluba, a ono što je toliko važno za pobedu, gubi se i publika. Ona ne želi da gleda loše utakmice, a posebno što je došlo do razočarenja u svoje ljubimce. Ta ekipe Jedinstva, i pored sve svoje borbenosti, zbog psihičke nepripremljenosti i drugih uzroka, objektivno i nije mogla mnogo više da pruži.

Sve se to dogodilo Jedinstvu. Bilbija je još u toku takmičenja prestao sa aktivnim igranjem fudbala, a Pjevac je prešao u Proleter iz Zrenjanina, gde je postao standardni prvotimac, te se u niži rang takmičenja ušlo sa oslabljenim timom. Pad u niži rang stvara, bar za izvesno vreme, apatiju i skoro nemaran odnos prema takmičenju. Ta demoralizacija bila je prisutna, naročito u prvim utakmicama, u nižem rangu takmičenja. Ali, ništa nije večito, pa, na sreću, ni ovo stanje u Jedinstvu.

Na kraju takmičenja Jedinstvo se plasiralo na osmo mesto.

Bez obzira što ova takmičarska godina, nije obećavala bolju sutrašnjicu, Uprava Jedinstva se ne miri sa takvim stanjem i stvara uslove da se već za narednu takmičarsku godinu pripremi igrački sastav, koji bi obezbedio povratak u Vojvođansku ligu.

Angažovani su doskorašnji igrači Proletera iz Zrenjanina: Mišić, Pjevac i Šarac iz Bačke Palanke, Đurić i drugi, koji su uz Marka Perića i ostale uspeli da izbore prvo mesto u narednoj takmičarskoj godini i tako obezbede kvalifikaciono takmičenje za ponovni ulazak u Vojvođansku ligu.

Uspesi u takmičenju su postignuti, ali je to bio raskid sa dotadašnjom politikom kluba, da se oslanja na sopstvene snage. Mladi talenti iz podmlatka shvataju, da oni nemaju perspektive u klubu, pa pojedinci, razočarani, traže izlaz u odlasku iz Novog Bečeja, a neki, među njima i jedan od izuzetno talentovanih igrača podmlatka Popov, napuštaju fudbal. To će se pokazati kao pogubna politika po novobečejski fudbal, ali trenutni uspesi, a naročito oni u prvoj godini ponovnog učešća u Vojvođanskoj ligi to zasenjuju, ali su posledice neizbežne.

Poslednju utakmicu Jedinstvo je igralo u Banatskom Velikom Se lu, protiv tamošnje Kozare, i pobedilo sa 3:0. Kozara je zauzela četvrto mesto u konačnom plasmanu, te ova pobeda ilustruje superiornost Jedinstva, naročito u prolećnom delu prvenstva, nad ostalim ekipama tog podsaveznog takmičenja. Na pomenutoj utakmici Jedinstvo je nastupilo u sledećem sastavu: Đurić, K. Bito, Pjevac, Felbab, Rađošević, Rogan, Ristevski (Glavaški), Perić, Šarac, Mišić, Maksimović (Iličić).

Sadržaj

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?

O gradu