Želje novobečejaca su ostvarene — Jedinstvo u Vojvođanskoj ligi

Upornost i istrajnost snaga, koje su se zalagale za rad na dugoročnoj osnovi, konačno je dala rezultate. Pored igrača koji su i u proteklom prvenstvu bili u timu 1978. godine vratio se Marko Perić, nekadašnji igrač pionirskog tima Jedinstva. On je fudbal nastavio u podmlatku Vojvodine, odakle se brzo uvrstio i u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije. Igrao je Marko više godina za prvi tim novosadske Vojvodine, te je kao tako školovan igrač u punoj igračkoj snazi došao u Jedinstvo u kome je predstavljao glavnu polugu tima. Pored vanredne fudbalske veštine raspolagao je izuzetnom snagom i onako visok predstavljao je pravi bedem za sve protivničke navale. Imao je posebno dobar pregled igre što mu je omogućavalo da bude istovremeno i glavni konstruktor igre Jedinstva. Zahvaljujući na prvom mestu njemu, a uz njega i odličnom realizatoru, centarforu Draganu Đajskom, naravno, i stručnom vođenju ekipe, ostvarena je dugogodišnja želja svih Novobečejaca. Obezbeđeno je prvo mesto u Zrenjaninskoj ligi i steklo se pravo na kvalifikacije za ulazak u Vojvođansku ligu.

Tim Jedinstva sa navijačima 1979. posle osvajanja prvog mesta i sticanja prava za kvalifikacije (fešta i zakuska pred kvalifikacije)

Posle ovog trijumfa u prvenstvu Zrenjaninske lige Jedinstvo je ostvarilo toliko željeni cilj i prvi put, u svojoj istoriji, takmiči se u kvalifikacijama za plasman u Vojvođansku ligu.

Prema žrebu, Jedinstvo je za protivnika u kvalifikacijama imalo Sentu. Prva utakmica se odigrala 24. juna 1979. u Senti, a revanš 1. jula 1979. u Novom Bečeju.

Prva utakmica u Senti, završena je pobedom Sente od 3:2. Nećemo pozivati u pomoć naša sećanja, na ovu utakmicu, već ćemo prepisati izveštaj dopisnika novosadskog Dnevnika iz Sente, bez obzira što računamo, na njegovu, izvesnu pristrasnost kao Senćanina.

»Senta: Gradski stadion, gledalaca oko 3.000, sudija Vujković (Sombor). Strelci: Šablatura, Kalman i Štrbaoki za domaće, a Ristevski i Pjevač za goste.

Senta: Markov, Barna, Roža, Krivokapić, Šoti, Popović (Križan), Šablatura, Gvozdenović (Bito), Štrbački, Kalman, Todorović.

Jedinstvo: Božić, Ivančev, Budić, Marko Perić, Bilbija, Milivoj Perić, Felbab (Bito), Garčev, Ristevski, Džajski, Glavaški, Pjevac.

Tim podmlatka Jedinstva, prvaci Banatske lige za sezonu 1978/1979. godine. Stoje s leva: Galetin, Guci, Vujackov, Ivančev, Blaiin, Babo, Galetin, Kovačev, Stojšin, trener Đuričin. Donji red: Stojanovski, Iličić, Stankov, Dragić Kiselički, Popov, Skrofanov

Senta je minimalno pobedila, Jedinstvu je ostala nada. Prema onom što su oba tima pokazala, šanse za ulazak u Vojvođansku ligu imaju obe ekipe. Igralo se oštro, na momente i nervozno, ali je sudija Vujković držao konce u rukama.

Domaći su počeli nervozno, a gosti nisu pomišljali na odbranu. Napadali su opasno po levom krilu preko Pjevca, a Džajski je u nekoliko navrata šutirao iz povoljnih prilika pored gola. U 28 minutu radost u redovima Jedinstva: Ristevski je dobio dug »for« iz sredine terena, na loptu je pošao Roža, ali je napadač gostiju bio spretniji i plasirao loptu pored Markova. U 35 minutu Senta je izjednačila: Todorović je nabacio pred gol, nastala je gužva, a Šablatura i Gvozdenović su završili ovu akciju tako što je Šablatura ugurao loptu u mrežu. Sedam minuta kasnije, u trenucima kada su gosti bili pasivni Senta dolazi u vodstvo preko Kalmana koji je glavom iskoristio nabačenu loptu od Todorovića.

U drugom delu Senta je imala više od igre, ali su gosti bili opasniji. U 77. minutu Jedinstvo je izjednačilo preko Pjevca, na pas Džajskog, da bi samo četiri minuta kasnije sudija dosudio faul nad Todorovićem na ivici šesnaesterca. Slobodan udarac precizno je izveo Štrbački pogodivši levi ugao Božićeve mreže.

M. Mijatov«

U Novom Bečeju se revanš utakmica sa Sentom očekivala kao izuzetan događaj. Očekivala se velika poseta ne samo iz Novog Bečeja, već iz Bečeja, Kikinde i okolnih sela. U tom cilju izgrađene su dodatne tribine, na istočnoj strani, i tako je stadion osposobljen da primi sve koji su želeli da gledaju ovu utakmicu. Bilo je, u dotad, nezabeleženom broju, preko 5.000 gledalaca.

Postupićemo kao i za prvu utakmicu, da o svemu tome kaže dopisnik novosadskog Dnevnika iz Novog Bečeja, pri čemu takođe računamo na određenu pristrasnost, samo sad u korist Jedinstva.

»SLAVLJE U NOVOM BEČEJU Jedinstvo — Senta 4:1 (2:1)

Novi Bečej: Gradski stadion, gledalaca oko 5.000, sudija Marković (Ruma), strelci: Džajski u 7, Ristevski u 15 i 83 i Krivokapić (auto¬gol) u 90. za Jedinstvo, a Bito u 25 minutu za Sentu.

Jedinstvo: S. Pjevac, B. Ivančev 7, M. Pjevac 8, Marko Perić 8 Bilbija 8, Budić 8, Felbab 7, Milivoj Perić 7, Džajski 8, Ristevski 10, Glavaški.

Senta: Markov 6, Barna 5, Roža 6, Krivokapić 6, Šoti 8, Štrbački 6, Šablatura 6, Gvozdenović 6 (Bito 6), Križan 5, Kalman 6, Todorović 7.

Na gradskom stadionu u Novom Bečeju pravo slavlje: oko 5.000 navijača burno je pozdravilo fudbalere Jedinstva koji su prvi put u istoriji novobečejskog fudbala postigli takav uspeh — kvalifikovali se za Vojvođansku ligu. Slavlje, što se tiče golova, počelo je vrlo rano. Već u 7. minutu nabačenu loptu sa desne strane od Felbaba iz slobodnog udarca Džajski je neodbranjivo sproveo u mrežu. U 15. minutu već je bilo 2:0 za domaće. Džajski je poslužio Ristevskog koji je izbio sam pred Markova i lukavom strelcu nije bilo teško da pogodi donji desni ugao. Kada je već izgledalo da se Senćani nalaze na ivici katastrofe usledio je prvi šok za domaće. Golman S. Pjevac načinio je katastrofalnu grešku dozvolivši da ga prelete jedna od zemlje odbijena lopta, tako da Bitou nije bilo teško da pogodi praznu mrežu. U 33. minutu novo razočarenje za domaće. Na ivici šesnaesterca Bito je pao, a na intervenciju pomoćnog sudije Plavše glavni sudija je pokazao crveni karton Glavaškom. Međutim iako sa 10 igrača čitav sat domaći su udvostručenom snagom i krajnjim naporima uspeli da izbore pobedu.

Dugo je izgledalo da će penali odlučivati ko će u Vojvođansku ligu. Ali, u 83. minutu ponovo na scenu stupa Ristevski: uspeo je jednu loptu da proturi kroz čitavu gostujuću odbranu i pored nemoćnog Markova rutinski je plasira u mrežu. Kada je izgledalo da će se utakmica sa tim rezultatom završiti, posle kornera sa desne strane Krivokapić je, u nameri da spreči Marka Perića da postigne gol, telom sam uneo loptu u sopstvenu mrežu. Bilo je to u poslednjim sekundama i sudija je zasvirao kraj u trenutku kada je ceo stadion bio na nogama i kada se njegova pištaljka i nije čula.«

Izjave posle utakmice: — trener Vladimir Pap:

»Čestitam svim igračima na velikom uspehu, jer su zaista prolili mnogo znoja. Za sada ne mogu ništa više da kažem —

Predsednik kluba Laza Perić:

Ono što nikome do sada nije uspelo, ova generacija novobečejskih fudbalera uspela je za samo godinu i nešto marljivim i strpljivim radom. Čestitam svim fudbalerima i stručnom rukovodstvu.

Predsednik Sente Radovan Popov:

Nismo imali sreće, jer nismo iskoristili veliku šansu koju pruža igrač više tokom čitavog sata igre. Čestitam protivniku na zasluženoj pobedi i velikoj borbenosti, i želim im uspeha u Vojvođanskoj ligi.

Trener Sente Đura Major:

Za neuspeh je kriva odbrana, a naročito desni bez Barna, koji je imao zadatak da budno motri na lukavog strelca Ristevskog, ali u tome nije uspeo.

Z. Marić"

Ulazak u Vojvođansku ligu nije ostao nezapažen prilikom dodela najvišeg opštinskog priznanja Oktobarske nagrade. Tako je u Radničkom domu »Jovan Veselinov Žarko« 4. oktobra 1979. god. predsednik Skupštine opštine Radovan POPOV uručio Fudbalskom klubu Oktobarsku nagradu, kao prvom sportskom kolektivu kojem se dodeljuje ovo priznanje.

Plasman Jedinstva u Vojvođansku ligu stvorio je veliko oduševljenje za fudbal u Novom Bečeju. Fudbal je postao tema dana, a to raspoloženje nije ostalo nezapaženo i van Novog Bečeja.

Kako se omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije pripremala za omladinsko prvenstvo sveta, koje je igrano u Tokiju, savezni trener omladinaca STEVAN VILOTIĆ odlučio se da njegovi izabranici gostuju u Novom Bečeju.

Na Gradskom stadionu kraj Tise 19. avgusta 1979. godine gostovala je Omladinska reprezentacija Jugoslavije.

REPREZENTACIJA NOVOG BEČEJA: Stančić (Božić), Erdeljan, Marčić, (Ivančev), Zečević, Bilbija (Sivčev) Stojkov, Košić, Bito, Stankov, Glavaški, Šimon.

REPREZENTACIJA JUGOSLAVIJE: Ivković (Pudar), Janković, Mitrović, Gudelj, Đurovski, Čapljić, Mlinarić, Živković, (Elzner) Varga, (Čakalić), Bazdarević, (Smajić) Milosavljević.

Rezultat: 1:6 (0:1)

Strelci: Milosavljević 7, Gudelj 10, 49, Mlinarić 20, Varga 31, Čakalić 43, (za Jugoslaviju), Zečević 61 za Novi Bečej.

Na ovoj utakmici od aktivnog igranja se oprostio NIKA BILBIJA centarhalf, koji je više od 15 godina uspešno igrao za JEDINSTVO i odigrao više od 700 utakmica.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Vranjevu postojala pivara Herp Adolf Sörgyár Aracs? Zapošnjavala je pet radnika, a proizvodni kapacitet  joj je bio  228 hektolitara piva?

O gradu