Formiranje novog kluba FOP

Posle ovako, relativno, uspele takmičarske godine, umesto da se okupe sve snage i dovedu novi igrači u Jedinstvo, formira se nov radnički klub pri Fabrici opreme i pribora u koji, pored svojih radnika, prelaze i nekoliko igrača Jedinstva, a i dovedena su 3—4 igrača sa strane. Na sreću, po novobečejski fudbal, brzo se uvidelo da to neće dovesti do poboljšanja kvaliteta, već do »razvlačenja« relativno skromnih snaga, koji su u tom momentu bili na raspolaganju, pa dolazi do ujedinjenja s tim, da će novi klub nositi naziv Jedinstvo FOP. Sa tim imenom nastupaju u prvenstvu 1975/76. godine.

Predsednik fudbalskog kluba iz 1919. g. Lazar Perić na stadionu Jedinstva

Iako je tim pojačan igračima sa strane rezultati postignuti u prvenstvu ne govore u prilog tome. Naprotiv, na kraju takmičarske godine, u Zrenjaninskoj ligi, Jedinstvo je zauzelo osmo, umesto trećeg mesta, na kome je bilo na kraju prethodne godine. Doduše, do spajanja je došlo u toku prvenstva, kada je Jedinstvo oslabljeno, već ispoljilo svoju nespremnost da sa takvim timom pretenduje na neki bolji plasman, te se propušteno u tim prvim utakmicama, teško moglo nadoknaditi, ostvarenom fuzijom ova dva kluba.

Ni sledeća prvenstvena godina nije donela bolji plasman iako se ušlo sa velikim ambicijama, a to je i bio motiv za fuziju. Tim je nastupao sa sledećim igračima: Stančić, Pjetlović, Prstojević, Milašinović, Bilbija, Garčev, Lalić, Ivanović, Ivančev, Felbab, R. Đuričin i Perić.

U glavama ljubitelja fudbala u Novom Bečeju stalno je bila prisutna želja plasman Jedinstva u Vojvođansku ligu. Preduslov za to bio je: stvaranje kvalitetnog tima, obezbeđenje sredstava i uslova za rad. Menjale su se uprave, igrači, treneri ali rezultata nije bilo. Jedni su tvrdili da je materijalni činilac najvažniji, jedni da treba imati kvalitetan tim, drugi treneri i ta nagađanja, koje u pravu, će dugo potrajati. Ni objedinjavanje materijalnog, igračkog i stručnog kadra, formiranjem ekipe Jedinstvo — FOP nije dalo, osim početnih, rezultata.

Posle ostavke čelnih ljudi, iz uprave kluba, za predsednika dolazi radnik Lazar Perić. On okuplja, oko sebe sve one koji mogu doprineti da se unapredi fudbal. Smatrao je da treba početi prvenstveno sopstvenim fudbalskim kadrom. Grupa entuzijasta-stručnjaka: Antun Miler, Vladimir Pap, Milovan Lučić, Emil Stepančev i Stevan Đuričin stvaraju dugoročni program rada. Program polazi od zadatka da se sopstvenim fudbalskim i stručnim radom dođe do cilja.

Tim Jedinstva iz 1977. godine. Stoje: trener Praporski, Bilbija, Nad, Božić, Marko Perić, Vuković, Prstojević, V. Garčev, Diajski, Berić, član uprave A. Đukičin. Drugi red: Kesić, Felbab, Budić, Radin, Ristevski, V. Đuričin, Glavaški, Pjevač, Milivoj Perić

Neuspeh u 1976/78. godini takmičenja brzo dovodi do smene. Treba napomenuti da je bio veliki otpor ovom programu naročito od strane publike, koja je tražila rezultate odmah, a program je to nudio u budućnosti. I kada su svi videli krah novobečejskog fudbala postavljeni su stručnjaci na svoje mesto i prionuli poslu. Za trenera I tima postavljen je Vladimir Pap, trener podmlatka Stevan Đuričin, a pionira Veselin Laušin. Formiran je novi izvršni odbor iz redova mlađih ljudi i novi stručni štab sa određenim zadacima i jasnim ciljem. Rezultati u prvenstvu su izostali, sa čime se u stručnom štabu računalo, bar za prvo vreme.

Poslednju utakmicu u ovom prvenstvu Jedinstvo FOP odigralo je u Novom Bečeju nerešeno 2:2 sa Žakom iz Kikinde sa sledećim timom: Božić — Đuričin, Nađ — Radin, Budić, Dudaljev — Felbab, Perić, Vuković, Glavaški, Pjevac.

U Novom Bečeju se neguje igranje malog fudbala. Već nekoliko godina se održavaju turniri u malom fudbalu. Zahvaljujući toj ljubavi prema malom fudbalu, Novobečejci su 1977. godine, na tradiconalnom Dnevnikovom turniru u Novom Sadu, osvojili prvo mesto. Na ovom turniru je učestvovalo 255 ekipa, a među njima tri iz opštine Novi Bečej. Pored Novobečejaca, i Vojvodina iz Novog Miioševa se vrlo dobro plasirala na ovom Dnevnikovom turniru, zauzevši peto mesto.

O pobedi Novobečejaca Dnevnik je između ostalog zabeležio:

»Najprijatnije su, svakako, iznenadili fudbaleri Novog Bečeja FOP. Sigurnim igrama od početka oni su savladali sve protivnike, istina dvojicu tek posle penala i osvojili prvo mesto. Novobečejci su u finalu golom Novice Glavaškog porazili odličnu ekipu Karneksa iz Bačkog Dobrog Polja za koju su nastupili igrači Vrbasa: Sekulović, Bulajić i Tatić i igrač Crvenke Bulatović.

Za Novi Bečej FOP su nastupili: Stančić, Lisičin, Garčev, Marko Perić, Đuričin, Glavaški, Mika Perić, Felbab i Kiselički.

Na kraju turnira za najboljeg igrača proglašen je Ivan Baštovanov, fudbaler Vojvodine iz Novog Miioševa, a za najboljeg golmana turnira Radivoj Stančić, golman Novog Bečeja FOP. Vredno je napomenuti da »Dnevnikov« turnir u malom fudbalu, po broju ekipa, spada među najveće ovakve vrste u nas.

M. Bozokin«

Naredne 1977/78, takmičarske godine rad se odvija na ostvarenje predviđenog programa. Ocenjeno je da sa prvim timom radi Vladimir Pap, a da mu u radu pomaže Stevan Đuričin, koji će raditi i sa podmlatkom na stvaranju mladih fudbalera. Ostalo se samo na nekoliko igrača sa strane koji su i bili najkvalitetniji: Džajski, Pjevač i Ristevski. Obezbeđena su novčana sredstva za uređenje terena i stadiona u celini. Sagrađena je nova zgrada sa svim savremenim uslovima: svlačionice, kupatila i druge sanitarije. Otvoren je i lep restoran.

Otvaranje ovog objekta, novog travnatog terena i zgrade Jedinstva, želelo se što svečanije obeležiti, pa je pozvan na gostovanje Partizan iz Beograda. Partizan je sa prilično napora pobedio uporni tim Jedinstva sa 8:5. Na ovoj utakmici oprostio se od fudbala Emil Stepančev, novobečejska legenda.

Pored velikog napora i svega što je učinjeno ni ova prvenstvena sezona nije obezbedila očekivanja novobečejske publike, ali to ne obshrabruje stručnjake.

Tabela Zrenjaninske lige 1977/78. godine

1. Polet — Nakovo 30 17 9 4 55:27 43
2. Krajina — Krajišnik 30 13 11 6 35:22 37
3. Rusanda — Melenci 30 13 7 10 43:36 33
4. Mladost — Lukićevo 30 12 8 10 44:40 32
5. Vojvodina — N. Miloševo 30 13 6 11 60:61 32
6. Sloboda — Novi Kozarci 30 13 6 11 46:54 32
7. ŽAK — Kikinda 30 13 5 12 54:45 31
8. Jedinstvo — Novi Bečej 30 12 7 11 49:40 31
9. Bilećanin — Sečanj 30 13 5 12 47:44 31
10. Crvena Zvezda — R. Selo 30 10 10 10 44:41 30
11. Klek — Klek 30 11 8 11 46:56 30
12. Mladost — Ban. Despotovac 30 10 9 11 39:37 29
13. Banat — Zrenjanin 30 9 9 12 48:49 27
14. Radnički — Sutjeska 30 10 7 13 47:55 27
15. Budućnost — Srp. Crnja 30 10 6 14 46:48 26
16. Gradnulica — Zrenjanin 30 2 5 23 31:79 9

U prvom delu ovog prvenstvenog takmičenja postignuti su dobri rezultati, ali se u drugom delu izgubio »dah« — kako je to okarakterisao Bapa Đuričin.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je najveći domet koji je jedan Srbin postigao, u renomiranim inostranim pozorištima, postigao Joca Savić iz Novog Bečeja.

O gradu