Osnivanje fudbalskog kluba Polet

U nastojanju da se poboljša i unapredi kvalitet novobečejskog fudbala i stvori veće interesovanje kod publike i tako obezbedi bolja materijalna osnova, osniva se pri Fabrici cigle i crepa »Polet«, fudbalski klub Polet. Smatralo se da će rivalstvo biti poseban mamac za gledaoce, a da ti međusobni susreti neće iziskivati skoro nikakve troškove, već će sav prihod od ulaznica ostajati klubovima za rešavanje njihovih materijalnih problema.

U prvo vreme za tim Poleta nastupali su isključivo zaposleni u Fabrici, ali je kasniji razvoj događaja nametao dovođenje igrača i van Fabrike, iz Zvezde, pa čak i iz drugih mesta.

Tako je Zvezda 1950. godine dovedena u jednu od najtežih situacija, ne samo u materijalno-finansijskom pogledu, nego je ostala i bez nekoliko odličnih fudbalera. U vojsku su otišli: Levai, Berna i Bela, a za Galetina je već rečeno da je prešao u pančevački Dinamo, novih odgovarajućih zamena nije bilo, već se moralo računati sa raspoloživim snagama, a to nije pružalo nikakvu perspektivu.

Da bi se koliko-toliko sanirala materijalna situacija, pored novosagrađene kuglane otvoren je bife u sopstvenoj režiji, koji je praktično izdržavao, pored kuglaškog, i fudbalski klub. Uprava zatim preduzima inicijativu da se povodom praznika organizuju zabave i drugarske večeri, preko kojih su takođe obezbeđivani izvesni prihodi. No, i pored svega situacija je bila takva da se očekivalo da ekipa ispadne iz dotadašnjeg, u još niži rang takmičenja.

Odsudna je bila utakmica sa Delijom u Mokrinu, pri samom kraju prvenstva. Bio je dovoljan bar nerešen rezultat pa da se ostane u ligi. Pripremalo se za ovaj susret i strepelo, pa je čak za odlazak u Mokrinu angažovan autobus iz Zrenjanina, što je bio prvi slučaj od postojanja kluba.

Zahvaljujući čvrstoj želji svih, od igrača i uprave kluba, pa do ono malo navijača što je putovalo u Mokrin, Zvezda je izvukla nerešen rezultat u poslednjem trenutku utakmice. Zbog velike napetosti, a i nesreće, Zvezda je primila gol već u prvom minutu igre i 1:0 za Delije je ostao praktično sve do poslednjeg minuta utakmice, kada je Vili Kujan postigao izjednačujući gol i utakmica se završila rezultatom 1:1.

Uprava Fudbalskog kluba Polet je vrlo ambiciozna i nastoji da dovođenjem novih igrača podigne kvalitet svoje ekipe. Tako su iz Zvezde prešli Dušan Vujackov, Kosta Živković, Bora Dimitrijević, Vili Kujan, a iz Kumana je došao Stevica Kovačev i iz Bačkog Gradišta golman Petrović.

Jačanje Poleta na račun Zvezde, dovelo je ovu u prilično lošu poziciju u prvenstvu. Relativno loš plasman na tabeli u zonskoj ligi onemogućio je Zvezdi da se pri formiranju jedinstvene Banatske lige 1950. godine nađe u tom rangu takmičenja, već ostaje u podsaveznoj zoni Zrenjanina.

Ni Polet nije imao zapaženijih uspeha u prvenstvu, iako je pored novodošlih igrača, angažovao i dobrog stručnjaka za trenera Gojka Džepinu, nekadašnjeg igrača pančevačkog Dinama. Uz Gojka Džepinu kao trenera, treba istaći i izuzetno agilnu mladu Upravu Poleta sa Ilijom Koledinim kao sekretarom i glavnim incijatorom svih akcija koje se preduzimaju za unapređenje kvaliteta ekipe i organizacije kluba uopšte.

Novi Bečej je 1950. i 1951. godine imao dva kluba. Igralište u Gradištu ostalo je Zvezdi, a Polet je trenirao na vašarištu preko železničke pruge. I Zvezda je angažovala trenera iz Zrenjanina, Ridanovića, inače profesora fiskulture.

Sadržaj

Da li ste znali...

Kumane je u prošlosti nekoliko puta menjalo lokaciju. Poslednji put, 1801. godine, izgrađeno je novo naselje na mestu gde se i sada nalazi.

O gradu