Pokušaj sistematskog rada na podizanju podmlatka

Tim Jedinstva 1950. Trener; Ratko Radonić, Kovačev, Prokić, Dimitrijević, L. Gomba, Vujackov, Berta, Mikin, Kiš. Čuče: Ilijin, R. Ivanić, Šari

Uspesi na turneji po Južnom Banatu, vezani za radnu akciju na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, podstakli su ambicije igrača i uprave da prionu sistematičnijem radu i da se angažuju odgovarajući stručnjaci za trenere. Pri tome da se posebna pažnja posveti podmladku, jer je to jedini siguran uslov za bolju budućnost i za rasterećenje kluba od igrača sa strane.

Za prvi tim je 1949. godine za trenera angažovan doskorašnji igrač Zvezde, Ratko Antonijević, a za trenera podmladka Uroš Veskov — Baca. U ovom periodu zaslužuje posebno isticanje i nekoliko najagilnijih članova uprave. Na prvom mestu Aca Beljuc, kao predsedniik i Branislav Petraškov — Komoč kao sekretar, ali takođe i članovi Upravnog odbora Pali Hajdu i Slobodan Rakić.

Interesantno je za ovu 1949. godinu, izdvojiti dva događaja vezana za aktivnost podmlatka Zvezde. Naime, te godine održano ja prvo prvenstvo države za podmlatke u Skoplju. Prvo mesto osvojio je podmladak beogradskog Radničkog, a drugo Vojvodina iz Novog Sada.

Naravno, da podmladak Zvezde nije učestvovao u tom takmičenju, ali se postavljalo pitanje kakva je razlika u kvalitetu naših mladih fudbalera u odnosu na prvoplasirane dve ekipe u Jugoslaviji. Ugovorena je prva utakmica sa Radničkim u čijem su timu igrali budući reprezentativci Jugoslavije: Pataković, braća Ljubanović, kao i budući prvotimci Radničkog: Stojiljković, Mitrović, Rančić i dr.

Utakmica je pobudila veliko interesovanje, pa je pored Bečejaca bilo gledalaca i iz okolnih mesta. U podmlatku Zvezde igrali su braća Šari Šandor i Jožef, Prvoslav Prokić, Jovan Kodranov, Leo Levai, Boško Galetin, Dušan Vujackov i Kosta Živković.

U izjednačenoj igri pobedili su gosti — podmladak Radničkog sa 2:1. Pre utakmice je dogovoren revanš u Beogradu, do koga nikada nije došlo.

Poneseni povoljnim rezultatom i dobrom igrom protiv podmlatka Radničkog, kao prvakom Jugoslavije, pozvali su na gostovanje u Novi Bečej i podmladak Vojvodine iz Novog Sada, kao drugoplasiranu ekipu.

U tadašnjem podmlatku Vojvodine igrali su, između ostalih: Vujadin Boškov, Todor Veselinović, Krgin, Selena, Nikola Vučurević i bivši igrač podmlatka Zvezde Đurica Marić. Zvezda je nastupila sa istim timom kao i protiv Radničkog, izuzev što je na mesto Boška Galetina, koji je u međuvremenu prešao u pančevački Dinamo, igrao Ferenc Gomba.

Očekivalo se da će podmladak Zvezde izaći lakše sa podmlatkom Vojvodine, u odnosu na utakmicu sa Radničkim, ali desilo se suprotno. Vojvodina je bila znatno bolja od Zvezde za sve vreme utakmice i ubedljivo pobedila sa 4:0.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prva međunarodna utakmica u sportskoj hali odigrana 19.januara 1987. godine između Proletera iz Bitolja i prvaka SSSR-a CSKA iz Minska?

O gradu