srenhu

Ištvan Berta, junak mnogih pobeda

Ištvan Berta

Pogrešio bih ako baš na ovom mestu, gde govorimo o vanrednim uspesima novobečejskog fudbala, i posebno o rezultatima Slavije, ne istaknem Ištvana Bertu. Iako je još kao dečak skrenuo pažnju na sebe u dečijem klubu Banat pa sa uspehom igrao kasnije u predratnoj Zvezdi, zatim u Turulu, pravu i potpunu fudbalsku afirmaciju je stekao tek u Slaviji, skoro na završetku svoje kratke fudbalske karijere. Prestao je da igra, samo iz njemu poznatih razloga, relativno mlad, u svojoj 27. godini života. Kasnije se ponovo aktivirao, ali bez većeg uspeha.

Berta spada u one fudbalere koji su vrlo mladi ušli u prvi tim, pa iako je već u svojoj dvadesetsedmoj godini napustio fudbal, on je ipak punih deset godina nastupao za prve timove novobečejskih klubova.

Pored talenta, krasilo ga je izvanredno zalaganje i snažna fizička konstitucija. Kao centarfor jurišao je na protivnički gol hrabro i neustrašivo svih 90 minuta — što kažu — kao tenk. Teško ga je bilo zadržati i kao takav je namučio mnoge čuvare iz protivničkog tima. Bio je golgeter u Turulu, a posebno je to bio u Slaviji.

Vredan i ambiciozan na radnom mestu i u fudbalu je samo potvrđivao te svoje ljudske kvalitete.

Po prirodi je bio miran i uzdržan, te je kao takav služio za primer ostalima. Išao je smelo u duele, ali nikad nije išao sa namerom da povredi protivnika. Bio je vrlo korektan igrač. Nikada nije prigovorio sudiji a još manje protivničkom igraču, pa iako ga je ovaj faulirao. Mora se reći da njegovi čuvari, zbog Berti svojstvenog načina igranja, nisu prema njemu bili ni najmanje popustljivi. On je to stoički podnosio i nije nikad pokušao da uzvrati istom merom. Kao i u privatnom životu, tako je i na terenu bio prema svima korektan i odmeren.

Povezani članci