srenhu

Milan - Mile Ostojić

Pre dolaska u Novi Bečej, Mile je igrao u velikokikindskoj Slogi, pa je tako Zvezda u njemu, 1943. godine, dobila gotovog, školovanog, fudbalera — odlično levo krilo. Pored fudbala bavio se stonim tenisom i šahom, gde je takođe beležio, za novobečejske prilike, vrlo dobre rezultate.

Milan - Mile Ostojić

Po prirodi mliram i skroman, čak stidljiv, bio je vrlo brzo zapažen i postao najomiljeniji igrač novobečejske publike. Bio je vrlo talentovan i inteligentan fudbaler, pa je zbog svoje mirnoće znao da iznenadi mnoge čuvare iz protivničkih timova, i čitavu odbranu. Svojim begovima i uspelim driblinzima Mile je dovodio protivnike u mat poziciju i postizavao golove, ili je slao centaršuteve iz kojih su drugi davali golove.

Retke su utakmice na kojima Mile nije postigao 1-2 gola, pa i onim timovima sa najvećim sportskim ugledom. Za sve vreme dok je igrao u Zvezdi bio je njen golgeter. Udarci na gol su mu bili vrlo precizni, a centar-šutevi blagi i majstorski izvedeni tako da padnu baš na pravo mesto.

Na najznačajnijim utakmicama i sa najboljim protivnicima Mile je bio nosilac svih opasnijih napada. Od njegovih prvih prodora zavisio je čitav tok igre. Svojim lakim prodorom unosio je pometnju u protivničke redove i po pravilu protivnik se od njegovih iznenađujućih begova teško smirivao. Prvi uspeli napad njemu je davao krila i do kraja utakmice ostajao bi nezadrživ. Dešavalo se da, ako mu ne uspe prvi pokušaj, zataji u najvećem delu te utakmice. Bio je osetljiv pa ga je neuspeh znao brzo demoralisati.

Njegova poslednja utakmica za tim Zvezde, spada u jednu od njegovih najuspelijih igara. U leto, ili tačnije 23. juna 1946. godine, krenula je Zvezda kamionom u Petrovgrad radi odigravanja prvenstvene utakmice sa tamošnjim Obilićem. To je u stvari bila prva utakmica posle odlaska odličnih igrača iz Zvezde. Tim je »skrpljen« od dečaka, a stariji su bili samo Bora Kovačev i Aca Beljuc. Kako je Obilić u prvoj utakmici, odigranoj u Novom Bečeju, dok je Zvezda imala odličan tim, u ravnopravnoj igri izgubio sa svega 0:1, to se od ovog gostovanja Zvezde niko nije nadao povoljnom rezultatu. Cilj je bio izbeći katastrofu.

Usput, na glavnoj ulici Novog Bečeja, prosto je uvučen u kamion Ostojić, koji je tog trenutka došao iz Kule gde je služio vojsku, pa nije ni uspeo da se javi svojima da je stigao.

U Petrovgradu je tim Zvezde, sastavljen od dečaka, svojom igrom oduševio ne samo nas Novobečejce, nego svo gledalište. Posle prvih golova, publika je navijala za Zvezdu. Zvezda je pobedila sa 4:1, a sva četiri gola postigao je Mile Ostojić, koji je sa Borom Kovačevim i bio najbolji igrač na terenu.

Povezani članci