srenhu

Zdravko Gavrić

Zdravko Gavrić

Zdravko je u Novom Bečeju živeo pod tuđim imenom kao Zdravko Radosavljević, jer je bio izbegao hapšenju od strane Mađara u Starom Bečeju, koji je u to vreme bio pod okupacijom Mađarske.

Na golu Zvezde se pojavio u periodu kada je ona imala svoj najbolji tim. Taj tim bio je neka vrsta reprezentacije Banata. U njemu su igrali nekoliko najboljih igrača iz Kikinde zatim, najbolji igrači iz Pančeva i nekoliko odličnih fudbalera iz Zrenjanina. U takvom timu morao je biti i odgovarajući golman.

Zvezda je u to vreme, kao što je već istaknuto, imala vrlo dobrog golmana Veselina Marčića, te je često bila nedoumica koga, za nastupajuću utakmicu, staviti na gol. Zdravko je možda za nijansu bio ispred Seleta. Urednije je trenirao nego Sele, koji, zbog poljoprivrednih radova, nije imao vremena za treninge, te se zbog toga i češće nalazio na golu Zvezde.

Kao golman bio je staložen i pribran, istrčavao je samo kada je to bilo neophodno, a na gol liniji je bio vrlo siguran. Iako nije bio visine svojstvene savremenim golmanima, on je to nadoknađivao dobrim odskokom i jednako je bio siguran i za visoke kao i za lopte koje su upućene po zemlji.

Svojom staloženošću unosio je sigurnost u odbrambenim redovima Zvezde. Ponekad je izgledalo kao da se ta njegova hladnokrvnost graniči sa nonšalantnošću, ali naprotiv, Zdravtko je u igri unosio maksimum koncentracije i ozbiljnosti, jer se samo tako mogao održati u prvom timu.

Na žalost — njegova igračka karijera bila je kratkog veka, jer počeo je da nastupa u prvi tim Zvezde u leto 1943, a već decembra iste godine uhapšen i predat mađarskim vlastima, koje su ga odnele, u kažnjenički logor u Nemačku, odakle se vratio tek po završetku drugog svetskog rata, ali ne u Novi, nego u svoj rodni Stari Bečej.

Povezani članci