Osnivanje prvog fudbalskog kluba 1911. godine

Nije prošlo mnogo vremena, od prvih utakmica do formiranja fudbalskog kluba, ali je sigurno da se to desilo tek 1912. godine.

U mnogim monografijama se poistovećuje odigravanje prve utakmice sa osnivanjem kluba, ali se to nije moglo prihvatiti kada se radi o fudbalu u Novom Bečeju. Nije u pitanju samo želja za što sigurnijim podacima, već na to upućuje izjava jednog od aktera, iz tog doba, o nastanku prvog fudbalskog kluba u Novom Bečeju.

Tim TSE iz Novog Bečeja 1919. godine

Laslo Rigo, koji je takođe rođen 1896. godine — kao Motok i Sič — kome je fudbal bio blizak, jer je i sam igrao, potvrđuje da je u Gradištu postojalo obeleženo igralište sa stabilnim golovima još početkom 20. veka. Pretpostavlja se da dimenzije tog igrališta nisu u potpunosti odgovarale propisanim pravilima fudbalske igre, ali se na njemu igrao fudbal, dok je on još bio učenik osnovne škole. Ne seća se godine od kada se igra fudbal u Novom Bečeju, niti kada su podignuti golovi, ali je kao đak građanske škole igrao na tom igralištu. Nakon dve do tri godine, kada je bio u četvrtom razredu, odigrao je jednu utakmicu u Starom Bečeju. Veruje da je to bilo 1909—1911. godine, a do nje je došlo na inicijativu novobečejskog apotekara Deže Bizeka, koji je kasnije i bio organizator i dugogodišnji predsednik fudbalskog kluba.

Registrujte se da bi videli ceo članak...

Povezani članci