Nikola Bilbija »Biba«

Nikola Bilbija

Rođen 1948. godine u Novom Miloševu. Fudbal je počeo igrati po ulicama i poljanama N. Miloševa.

Tadašnji trener podmlatka miloševačke Vojvodine Grujica Cucić zapaža ga i dovodi na treninge podmlatka. U Vojvodini prolazi pionirsku i generaciju podmlatka. Pošto brzo stasava u dobrog fudbalera i prevazilazi po znanju i mogućnostima odmladinski rang, pomoću specijalne lekarske dozvole, tadašnji trener i legenda miloševačkog fudbala Rakazov Uroš uvodi ga 1964. u prvi tim.

U Kikindi završava zanat gde su ga pozivali tadašnji timovi Odred i ŽAK za prelazak, ali on ostaje u svom Miloševu, pogotovu što je i Božidar Sandić preuzeo treninge Vojvodine, zatim i Jezdimirović nekadašnji asovi Jugo-fudbala. Posle odsluženja vojnog roka pola godine provodi u zrenjaninskom Proleteru, ali se iz porodičnih razloga vraća u N. Miloševo.

Tadašnji trener novobečejskog Jedinstva Kovačev Borivoj, saznavši za njegov povratak, odlazi u N. Miloševo i dovodi Bibu u Jedinstvo 1969. godine. Dolaskom ovog vrsnog fudbalera, Jedinstvo je dobilo izvanrednog centarhalfa. Biba je po svojoj fizičkoj predispoziciji bio prosto stvoren za centarhalfa većeg formata. Odličan u igri glavom — skoro nenadmašan, sa dobrim udarcima odbrambenih igrača, igrom obema nogama i nadasve smelošću, koja mu je pored fizičke snage, davala mogućnosti da bude prosto neprelazan centarhalf banatskih prvenstava. Zapažaju ga čak iz ljubljanske Olimpije i daju primamljive ponude, ali Biba odbija, ostaje stalan član Jedinstva. Igrao je za reprezentaciju Prve podsavezne lige sa još dvojicom igrača Jedinstva.

Biba je bio i jedna vrsta ohrabrujućih dopinga za sve igrače na igra kvalifikacije sa Sentom. Učesnik je obe kvalifikacione utakmice i igrač Jedinstva u Vojvođanskoj ligi.

Kao dobar radnik i dobar sportista bio je ljubimac Novobečejskih navijača, u dva navrata biran je i za sportistu godine.

Biba je bio i jedna vrsta ohrabrujućih dopinga za sve igrače na svim utakmicama, a naročito kod gostovanja na tuđim terenima, delujući samouvereno i hrabro se noseći sa navalama koje su za ono vreme smatrane strahom zbog snažne pa i grube igre, Biba je sve to nosio na svojim plećima. Napokon posle 15 godina stalnog — neprekidnog igranja i odigranih oko 700 utakmica za N. Bečejsko Jedinstvo napušta fudbal pa postaje stalni stanovnik N. Bečeja za čiji je fudbal dao čitavu mladost.

Povezani članci

sr SR en EN hu HU

Kontakt

060 013 01 01
salevidak@gmail.com

Pišite nam