srenhu

Nikola Bilbija »Biba«

Nikola Bilbija

Rođen 1948. godine u Novom Miloševu. Fudbal je počeo igrati po ulicama i poljanama N. Miloševa.

Tadašnji trener podmlatka miloševačke Vojvodine Grujica Cucić zapaža ga i dovodi na treninge podmlatka. U Vojvodini prolazi pionirsku i generaciju podmlatka. Pošto brzo stasava u dobrog fudbalera i prevazilazi po znanju i mogućnostima odmladinski rang, pomoću specijalne lekarske dozvole, tadašnji trener i legenda miloševačkog fudbala Rakazov Uroš uvodi ga 1964. u prvi tim.

U Kikindi završava zanat gde su ga pozivali tadašnji timovi Odred i ŽAK za prelazak, ali on ostaje u svom Miloševu, pogotovu što je i Božidar Sandić preuzeo treninge Vojvodine, zatim i Jezdimirović nekadašnji asovi Jugo-fudbala. Posle odsluženja vojnog roka pola godine provodi u zrenjaninskom Proleteru, ali se iz porodičnih razloga vraća u N. Miloševo.

Tadašnji trener novobečejskog Jedinstva Kovačev Borivoj, saznavši za njegov povratak, odlazi u N. Miloševo i dovodi Bibu u Jedinstvo 1969. godine. Dolaskom ovog vrsnog fudbalera, Jedinstvo je dobilo izvanrednog centarhalfa. Biba je po svojoj fizičkoj predispoziciji bio prosto stvoren za centarhalfa većeg formata. Odličan u igri glavom — skoro nenadmašan, sa dobrim udarcima odbrambenih igrača, igrom obema nogama i nadasve smelošću, koja mu je pored fizičke snage, davala mogućnosti da bude prosto neprelazan centarhalf banatskih prvenstava. Zapažaju ga čak iz ljubljanske Olimpije i daju primamljive ponude, ali Biba odbija, ostaje stalan član Jedinstva. Igrao je za reprezentaciju Prve podsavezne lige sa još dvojicom igrača Jedinstva.

Biba je bio i jedna vrsta ohrabrujućih dopinga za sve igrače na igra kvalifikacije sa Sentom. Učesnik je obe kvalifikacione utakmice i igrač Jedinstva u Vojvođanskoj ligi.

Kao dobar radnik i dobar sportista bio je ljubimac Novobečejskih navijača, u dva navrata biran je i za sportistu godine.

Biba je bio i jedna vrsta ohrabrujućih dopinga za sve igrače na svim utakmicama, a naročito kod gostovanja na tuđim terenima, delujući samouvereno i hrabro se noseći sa navalama koje su za ono vreme smatrane strahom zbog snažne pa i grube igre, Biba je sve to nosio na svojim plećima. Napokon posle 15 godina stalnog — neprekidnog igranja i odigranih oko 700 utakmica za N. Bečejsko Jedinstvo napušta fudbal pa postaje stalni stanovnik N. Bečeja za čiji je fudbal dao čitavu mladost.

Povezani članci