srenhu

Ištvan Mesaroš

Ištvan Mesaroš

Mesaroš je igrao košarku u Košarkaškom klubu Jedinstva u Novom Bečeju i niko nije ni pomišljao na to da bi se on preorijentisao na fudbal. Posebno, što je u košarci beležio lepe uspehe i uvršten je u najbolje igrače, bez obzira što po svojoj visini nije bio predodređen za košarku. Možda je on toga bio svesniji od drugih i jednog dana, još kao mladić, napušta košarku i prelazi u fudbalski klub Jedinstva.

Kako je počeo da trenira, odmah je pokazao da je neobičan talenat, fenomenalan igrač fudbala. Ubrzo je ušao u prvi tim. Iste godine prelazi u Proleter iz Zrenjanina, koji je tada bio u drugoj saveznoj ligi. I u Proleteru je tako reći preko noći postao prvotimac i ni na tome se ne zadržava. Prelazi u beogradski Partizan, gde odmah nastupa za prvi tim. Igra na mestu desnog krila u možda najboljoj navali što ju je Partizan ikad imao: Mesaroš, Milutinović, Valok, Bobek, Zebec.

Svojom hrabrošću u igri i izvanrednim asistencijama Miloša Milutinovića, Bobeka ili Čajkovskog bio je strah za sve golmane. Prelazi u tuzlansku Slobodu koja je bila član prve savezne lige. Odlike koje ga krase ispoljava i u znatno slabijem timu od Partizana, tuzlanskoj Slobodi u koju je prešao 1959. godine. Daje golove jer i tamo ima odličnog asistenta, mesto Milutinovića, sada je to Aleksandar Ivoš. Igrao je Mesaroš par utakmica za — B — reprezentaciju Jugoslavije.

U Slobodi ostaje pet godina da bi, 1964. godine, postao profesionalac u Grčkoj gde igra jednu godinu u Trikaliju. Vraća se u Tuzlu, gde igra jednu polusezonu, zatim odlazi u SAD gde igra u Torosu, timu iz Los Anđelosa, u kome igraju Jugosloveni i Mađari. Zatim prelazi u San Hoze gde u timu Zemljotres postaje trener i igrač i tu konačno i završava karijeru.

Bio je, po svemu, jedan od najboljih igrača koje je Jedinstvo lansiralo u fudbalski svet.

Povezani članci