Boško Galetin

Boško Galetin

Biografiju Boška Galetina, po onom što je ostalo u sećanju ljubitelja fudbala u Novom Bečeju, njegovih saigrača, ne bi trebalo početi sa hvalospevima o njemu kao sportskom asu, legendi i fudbalskom velikanu. Ne zato što on to ne zaslužuje, već zbog toga što ga po mnogo čemu treba izdvojiti od drugih, ne zbog svoje fudbalske umešnosti, nego zbog brojnih ljudskih vrlina koje je Boško posedovao. Bio je izuzetno druželjubiv, vrlo jednostavan u ophođenju, postojan i siguran u sebe, a u igri na terenu posebno srčan i požrtvovan. Njegova upornost u igri stavlja ga u red pravog vođe, koga svi igrači slede.

Jedno razdoblje novobečejskog fudbala, nije preterano tvrditi, bilo je obeleženo Boškovim imenom. Navijači ga pamte kao izvrsnog šuta. Mlađi igrači su od njega imali mnogo šta da nauče iz fudbal¬ske veštine. Ni sam mije bio svestan koliki je autoritet uživao kod mla¬đih igrača, obuzetih strahom i tremom, gde je njegova uverljiva sigur¬nost i lakonski izgovorena uteha značila pravo ohrabrenje i podsticaj.

Boško je bio kompletan fudbaler. Izvrsno je vladao loptom, igrao obema nogama, hrabrost i oštrina u igri uz razantan šut i sve to zači¬njeno brzinom koja je bila njegova najveća prednost nad drugima, stavljalo ga je u red igrača kojeg svi možda i nesvesno slede, ili teže da postanu kao on.

Njegove fizičke sposobnosti i istaknute osobine želeli su da isko¬riste i rukovodioci drugih sportova u Novom Bečeju. Tako je, pri osni¬vanju bokserskog kluba Zvezda, tadašnji trener Pera Đuričin, angažovao Boška za boksera, gde se iskazao, skoro baš kao i u fudbalu, izvrs¬nim takmičarskim rezultatima.

Boško je, i pored uspeha u drugim sportovima, ostao veran fudbalu do kraja svoje sportske karijere.

Pored sve relativnosti naših sudova o vrednostima pojedinih ljudi, Boškova veličina ostala je do današnjeg dana. Vreme je, kao neumi¬tni sudija, samo potvrdilo naše ocene o njemu.

Povezani članci