Levai Imre 1931.-1996.

Završio je višu podagošku akademiju i dugo godina je bio prvo učitelj i nastavnik i dugogodišnji direktor Osnovne škole „Miloje Čiplić“ u Novom Bečeju.

Imre je bio izvrstan organizator i odmeren i dobrodušan direktor škole, omiljen kod dece i cenjen od svojih kolega u školi. Svi su ga poštovali kao velikog pregaoca i promišljenog vođu i organizatora svakog poduhvata.

Zgrada škole, više od pedesetak godina nije ozbiljnije popravljana i održavana, sve dok Imre nije ubedio merodavne da je neophodna skoro celovita rekonstrukcija zgrade, ako se želi održati još za dugi niz godina u upotrebnom stanju. Saniran je suteren i temelji ugroženi od podzemnih voda i izmenjena skoro u potpunosti građevinska stolarija (prozori i vrata), tek da škola danas deluje kao ponos Novobečejaca.

Ime direktora Levaija ostaće upamćeno i zbog dva velika priznanja koje je Škola „Miloje Čiplić“ dobila u vreme dok je on bio na njenom čelu. Škola je prva u Vojvodini dobila Vukovu nagradu Kulturno prosvetne zajednice Srbije i Oktobarsku nagradu Skupštine Opštine Novi Bečej.

Svoju veliku radnu energiju i intelektualnu snagu Imre je potpuno posvetio Novom Bečeju i deci Novog Bečeja. Kultura kao živtno opredelenje nije proisticala iz njegovog poziva - prosvetnog radnika, već je ona bila njegova ljubav, njegov unutrašnji - prirodom nadahnut - život. Otuda trud i napor da se Novom Bečeju, a na prvom mestu novobečejskoj deci obezbedi dodatna kulturna sadržina.

Svoj radni vek završio je kao sekretar SIZ-a za socijalno staranje i dečju zaštitu, gde je inicirao izgradnju zabavišta i zgrade za dnevni boravak dece. Svojom blagom i dobrodušnom prirodom u njemu su, mnogi, socijalno ugroženi našli pravog sagovornika. Iako nije uvek bio u mogućnosti da svakom moliocu pomogne na zadovoljavajući način, njegova ljudska i topla reč je ugroženog nadahnjivala nadom i verom da je učinjeno sve što je u tim uslovima bilo moguće.

Imre je bio plemenit u saobraćaju sa ljudima uopšte, a posebnu je ljubav i poštovanje gajio prema svojoj majci.

Za svoj neumoran i savestan rad je odlikovan, nagrađivan i pohvaljivan.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?

O gradu