Boža Dujin 1908.-1987.

Boža je bio svestrano umetnički obdaren. Bio je jedan od najboljih glumaca amatera, odličan pevač, muzičar, slikar-scenograf i firmopisac. Sve u svemu veliki umetnik, veseljak i vrstan zabavljač. Bio je veliki glumački potencijal, te ga je zato veliki poznavalac pozorišne umetnosti i reditelj Diletantske družine “Napredak“ iz Vranjeva Arsen Pecarski izabrao za svog najbližeg saradnika.

Bio je dugo godina nosilac glavnih uloga u komadima koje je ,,Napredak“ imao na repertoaru. Posebno je uspešno igrao komične uloge. Boža je bio rođeni komičar svestran, maštovit, razigran, raspevan i uvek stvaralački raspoložen. Nezaboravni su njegovi monolozi. Dobro je pevao i vrlo uspešno je igrao uloge sa pevanjem. Sve što je na pozornici izvodio, sticao se utisak da ne glumi, već da prosto živi u ulozi.

U ,,Napretku“ je pored glume imao značajnu ulogu i kao scenograf. Što god su se on i čika-Arsen Pecarski dogovorili, to je Boža izveo na sceni.

Mnogi, najlepši naslovi trgovačkih radnji (firme) u Novom Bečeju, tridesetih i četrdesetih godina 20 veka, bile su delo Bože Dujina.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvi direktor privatne Gimnazije u Novom Bečeju 1924. godine bio beogradski profesor Vladimir Zdelar? Njegov grob se nalazi na novobečejskom pravoslavnom groblju?

O gradu