Živa Mirosavljević 1863.-1941.

Živa je spadao u red najsolidnijih novobečejsko-vranjevačkih čurčija. Svakih pijaca izlagao je svoju robu, kao što su to činili i drugi, te ga zbog toga ne bi trebalo isticati. Ali, on je, iako skromnog školskog obrazvanja, izuzetna ličnost kulturnog života Novog Bečeja. Rano je shvatio zaostajanje srpskog naroda u kulturnom pogledu u odnosu na Nemce i Mađare.

Voleo je da čita i od prvih dana svoga samostalnog bavljenja ćurčijskim zanatom, kupovao je knjige. Čitajući, poželeo je da i svoju okolinu podstakne na čitanje i tako doprinese njihovom prosvećivanju. Svoju kuću i radionicu je obogatio mnoštvom knjiga namenjenih širokom čitalaštvu. Svakih novobečejskih pijaca je pored tezge, na kojoj je izlagao svoje ćurčijske proizvode, imao i drugu tezgu na kojoj je izlagao knjige za narod. Bile su to knjige manjeg formata sa popularnom sadržinom i pristupačnom cenom. Narod je kupovao i kupio više knjiga od čika Žive, nego iz bilo koje novobečejske knjižare i biblioteke.

Uloga Žive Mirosavljevića na popularizaciji knjige bila je tako velika, da se može uporediti sa ulogom tadašnjih lokalnih knjižnica i biblioteka.

Grob mu je davno sravnjen sa zemljom, a spomenik se stopio sa okolnim korovom.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je tridesetih godina XX veka postojalo kupalište na Tisi sa dva bazena i dvadesetak kabina a nalazilo se malo nizvodno od bivše skele?

O gradu