Porodica Rohonci

Nema podataka o godini rođenja niti o godini smrti, već na nadgrobnom spomeniku stoji Rohonci Leopold umro u 54. godini života, Šišanji Klara umrla u 42. godini života 1861. i Laslo, verovatno njihov sin, umro u 22 godini života 1873. godine.

Rohonci Leopold (Lipot) je rodonačelnik porodice poreklom je iz Vesprema. Istakao se kao pukovnik u Velikoj buni baš u borbama kod Novog Bečeja, gde se oženio Klarom, unukom novobečejske vlastelinke Klare Šišanji. Klara je donela u miraz veliko imanje na Bisernom Ostrvu. Njihov sin Gedeon, bio je dugogodišnji poslanik u Ugarskom saboru za srez novobečejski.

Rohoncijevi su bili vrlo napredni poljoprivrednici. Voće, grožđe, bostan, vino i drugi proizvodi sa njihovog imanja, bili su izuzetnog kvaliateta i nalazili kupce širom Austro-Ugarske. Što god je dolazilo sa imanja Rohonci i što je nosilo njihovu firmu bili su garancija prvoklasnog kvaliteta.

Pod uticajem ekonomije Rohonci u Novom Bečeju i Vranjevu se vinogradarstvu i voćarstvu poklanja veća pažnja. Osnivaju se voćni rasadnici u čemu su bili izuzetno cenjeni proizvođači rasada Farkaš i Sekereš.

Porodica Rohonci je držala i trkačke konje, koji su svojim pobedama proslavili ime Novog Bečeja I van granica Austro-Ugarske. Osvajali su prva mesta, sa velikim novčanim nagradama, širom Evrope.

Pored svega iznetog njihova grobnica je zarasla u korovu i niko je ne posećuje. Nemaju svojih bližnjih u Novom Bečeju, a Novobečejci su ih - na žalost - zaboravili.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Prvi otvoreni međunarodni šahovski turnir u našem mestu održan 1983. godine u holu sadašnje zgrade Doma kulture?

O gradu