Vodenice i vetranjače

Na Tisi kod Vranjeva bilo je 1862. godine 13 vodenica. Njihov raspored prikazao je na svom planu geometar Stefan Dilber. Prema tom planu postojala je i vetrenjača u Gradištu. To znači, da je pored onih iskazanih u knjizi „Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju...“ postojala još i ova.

Kao što se na prikazanom planu vidi, kafane su se, posebno one nižeg ranga - sa prostitutkama, nalazile i na samoj periferiji. Na prelazu iz Vranjeva u Novi Bečej kod Velikog magazina bile su u neposrednoj blizini dve s tim da se jedna nalazila na teritoriji hatara Vranjevo i zvala se „Crveni bircuz“, a druga desetak metara dalje na području hatara Novi Bečej „Bela Lađa“. O kafani ,.Bela Lađa" Vranjevački lekar Stevan Vasić. 11. avgusta 1862. godine, kada je i izrađen i ovaj plan, piše Magistratu kikindskog dištrikta da je jedno lice obolelo od sifilisa zaraženo ,,od neke bludnice u Beloj Lađi“

Sadržaj

Da li ste znali...

Odlaskom Turaka, u slabo naselјen Banat počinje intenzivnije doselјavanje. Naselјavanje Srba, kako u Vojvodinu, tako i u Banat započeto Velikom seobom Srba 1690, pod vođstvom Arsenija Čarnojevića III. Bočar, izgleda, nije zahvaćen ovom kolonizacijom, pošto se posle 1564. godine prvi put kao naselјen pominje tek 1753. kao manje srpsko naselјe.

O gradu