Novobečejski književni krug

Novobečejski književni krug

Reč autora

Novobečejci se rado sećaju svojih znamenitih ličnosti i velikana, koji su ostavili vidan trag u više oblasti društvenog života varošice na Tisi. Ponosni su i na samu pomen imena kompozitora Josifa Marinkovića (1851-1931), glumca i režisera Joce Savića (1847-1915), konstruktora prve podmornice i dirižabla Ognjeslava Kostovića (1851-1916), glumice i operske dive Teodore Arsenović Boberić (1886-1960) i čuvene glumačke dinastije Popović.

Stevan DavidovićKnjigom Novobečejski književni krug, koja je i katalog istoimene izložbe, želeo sam da sačuvam sećanja na najznačajnije književnike ove sredine, istaknem crtice iz njihovog života i predstavim njihovo stvaralaštvo. Mnogi se po prvi put sreću sa imenom Avrama Brankovića (1799-1831), prvog novobečejskog književnika, koji je u svom kratkom životu ostavio dela vredna pomena. Svakako da je Bogdan Čiplić (1910-1989) najpoznatije ime u ovom književnom krugu. Bio je veoma produktivan stvaralac, pisao je pesme, pripovetke, romane, eseje, dramska dela, vršio adaptacije, bavio se novinarstvom i izdavačkom delatnošću, a uz sve to gajio veliku lјubav prema slikarstvu. Bogdanov mlađi brat Miloje Čiplić (1912-1941) prerano je izgubio život, ali i pored toga, kao nadrealista, pesnik, esejista i romanopisac iza sebe je ostavio značajni književni opus. U ovom krugu mesta ima i za Bogdanku Malešev Čiplić (1914-1982), koja se od rane mladosti družila sa novobečejskim zalјublјenicima u pisanu reč, pa se i sama priklјučila njima, da svoju melanholiju i porodičnu tragediju kroz pesmu i prozu iskaže.

Ovo je prvi krug novobečejskog književnog kružoka, dok će u drugom biti njihovi naslednici Slavko Kirjaković, Pavle Janković Šole, Tomislav Kurbanjev i Miloš Galetin, koji se već svrstao u krug najbolјih srpskih mladih pesnika.

 

Više o autoru

 

Autor

Stevan Davidović

Datum

11 Jul 2022

Tagovi

Antifašizam, Ličnosti, Umetnost