Obzorja na Tisi

Obzorja na Tisi

Stevan DavidovićU susret 25. izdanju „Obzorja na Tisi“, osim onog uobičajenog i očekivanog hvalјenja originalnih postignuća ovog, u nas potpuno jedinstvenog festivala, te pominjanja njegovih velikih trenutaka i interpretativnih uspeha brojnih umetnika, organizatori su odlučili da portret Dana Josifa Marinkovića oslikaju monografijom, koja bi s obzirom na sačuvanu bogatu dokumentaciju, svakako mogla biti i najautentičniji svedok njihove istorije.

Današnje posmatranje i procenjivanje uloge i koncepta ove, za Novi Bečej, ali i ceo naš muzički i kulturni život dragocene manifestacije, svakako ide u prilog tvrdnji da je ona donela specifične standarde u negovanju domaće, prvenstveno vokalne muzike, ali i osvetlila značajne vrednosti srpske muzičke istorije i, što je posebno važno, podstakla stvaranje novih dela.

Najzad, a ne i na kraju, „Obzorja na Tisi“ su nekim svojim „otkrićima“, odnosno „upućivanjem“ u svet, ovde nagrađenih mladih pevača, pokazala da nisu samo festival za lokalnu upotrebu, već da su stvorila i takve „proizvode“ koji zadovolјavaju i najviše kriterijume lјubitelјa muzike i stručnjaka iz najčuvenijih svetskih umetničkih centara.

Zadatak kreatora ove monogafije nije bio jednostavan, jer trebalo je iz sveobuhvatnog materijala (programskih knjižica, fotografija, pisanih tekstova različitog žanra, kritika, prikaza, informacija, zapisnika) koji je sakuplјan tokom dve i po decenije, napraviti lični izbor, a on je vođen, bez sumnje, i jakim autentičnim sećanjima i utiscima.

S obzirom na značaj horskog pevaštva u našoj tradiciji, ali i u sadašnjem trenutku, „Obzorja“ svoj početak duguju učešću malog hora Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Bočara, u oficijelnom delu Mokranjčevih dana, najstarijeg muzičkog festivala u Srbiji, na kom je ovaj mladi ansambl, pod dirigentskim vođstvom Zagorke Jegdić, nastupio daleke 1992. godine. Upravo u Mokranjčevom Negotinu rođena je ideja o osnivanju Dana Josifa Marinkovića u Novom Bečeju.

 

O autoru

Autor

Stevan Davidović

Datum

25 Januar 2017

Tagovi

Umetnost