srenhu
Lovačko društvo Novi Bečej 1885 - 2011

Lovačko društvo Novi Bečej 1885 - 2011

Zoran RistićJedno od najstarijih Lovačkih društava u Srbiji i Vojvodini je svakako Novobečejsko lovačko društvo koje je osnovano 1. oktobra 1885. godine. Za ovo postoji dokaz o usvojenom Statutu (kopija prilog Statuta) na osnivačkoj Supštini koja je održana u Novom Bečeju, sada već davne 1885. godine sa gore navedenim tačnim datumom.

Razmišljajući o jubileju Lovačkog udruženja Novi Bečej, a do pre nekog vremena Lovačkog dmštva Novi Bečej, a u momentu osnivanja novobečejsko lovačko udruženje, prvo što pada na pamet je da se mi, koji smo lovci, prevashodno bavimo ovom privrednom delatnošću, ali i „hobijem” zbog druženja, upoznavanja ljudi, upoznavanja različitih tipova staništa za divljač, na kojima ta divljač živi, odnosno ekoloških uslova za uzgoj i zaštitu divljači. Prema tome, naša misija je ekološka i zaštitarska u svakom pogledu.

Danas je veoma veliki pritisak od stane određenih organizacija koje nas smatraju „ubicama”, a mi sa ovim terminom nemamo nikakvih dodimih tačaka jer se bavimo uzgojem, zaštitom i unapređenjem lovstva, a korišćenje je, kao što se vidi na četvrtom mestu. Dokaz ovoj našoj tvrdnji leži u činjenici da se baš ovo lovačko društvo bavilo uzgojem fazana još pre skoro 60 godina, da se bavilo uzgojem zeca, takođe pre više od pet decenija, da je hvatalo jarebice da bi ih spasili od prevelikih zimskih gubitaka, koji mogu da budu i veći od 80%, prezimljavali ih, i u proleće ponovo vraćali u lovište, takođe pre pet decenija. Da su lovci zaštitari dokaz je što je baš ovom društvu, sada već udruženju dat jedan Specijalni rezervat prirode na staranje, o kojem se veoma uspešno staraju više od jedne decenije, i svi loci su ponosni na ovu činjenicu.

Autor

Zoran Ristić

Datum

06 Decembar 2021

Tagovi

Sport, Turizam

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...