Bezbedan prelaz preko Tise

Ovih dana u Novom Bečeju održan je sastanak tj. savetovanje predstavnika manjih radnih organizacija brodarstva i skela na reci Tisi i Begeju. Sastanak, kome je prisustvovao i kapetan pristaništa u Titelu Đorđe Vojnović,imao je za cilj da razmotri vrlo važna pitanja iz bezbednosti saobraćaja, primeni propisa kao i pitanje kvalifikacije radnika i njihovo doškolavanje.

Uzimajući reč u diskusiji Vojnović je naglasio da u ovoj godini nije bilo nikakve nezgode ili štete na prevozima. Ovo poboljšanje rada na prevozima usledilo je iz razloga što danas na prevozima rade većinom dobro opremljene gvozdene skele kao i činjenica da je poklonjena veća pažnja nabavci opreme za skele. Vojnović je takođe naglasio da postoje još nerešena pitanja koja prete bezbednosti plovidbe a koja se najviše odnose na postavljanje znakova za prelaze, kao i na popunu inventara, odgovarajućih lengera sa lancima, čamaca, venaca za spasavanje i sl. On je takođe naglasio da je pitanje kadrova vrlo bitan činilac za rad, jer nije svejedno da li skelom upravlja kvalifikovan i stručan radnik ili suprotno.

Na kraju savetovanja upućeno je pismo sekretaru za saobraćaj i veze SR Srbije u kome se navodi da najveće teškoće u radu postoje u kadrovima jer organi bezbednosti iz Titela i Zrenjanina zahtevaju da skelama na prevozima moraju rukovoditi radnici sa kvalifikacijama krmara ili mornara. Takođe je naglašeno u pismu, da će zajedničkim snagama doći do rešenja i ovog pitanja uz angažovanje Radničkih univerziteta, međutim, potrebna je pomoć ovog organa za stručni deo tečaja koji bi obzirom na strukturu polaznika trebalo organizovati u Novom Bečeju, Novom Kneževcu, ili Titelu, da polaznici ne bi išli u Beograd, što je skopčano sa nizom teškoća.

Povezani članci