Briga o stručnoj dokvalifikaciji radnika

Jedan od osnovnih preduslova za razvoj savremene trgovine jesu kadrovi. Polazeći od toga radna organizacija „Potisje“ ovom pitanju je posvetila punu pažnju, posebno zbog toga što kvalifikaciona struktura nije bila zadovoljavajuća. Od ukupno 184 radnika u trgovini, visokokvalifikovani su 40, kvalifikovani 109, 18 polukvalifikovani i 17 nekvalifikovanih. Istovremeno i na znatnom broju radnih mesta u administraciji radili su radnici bez potrebne stručne spreme.

Na planu rešavanja ovih problema radna zajednica je u svojim normativnim aktima zacrtala politiku stručne dokvalifikacije radnika i istovremeno ih stavila u situaciju da svoju dalju egzistenciju mogu obezbeđivati u trgovini pod pretpostavkom da se dokvalifikuju. Tako je recimo, do 1970. godine neophodno da svako radno mesto poslovođe i zamenika popunjava visokokvalifikovani radnik. To se naravno odnosi i na druga radna mesta.

U smislu rešavanja ovog problema već u ovoj godini „Potisje“ je otvorilo istovremeno odeljenje Školskog centra za obrazovanje radnika u trgovini iz Zrenjanina u Novom Bečeju  koje pohađa 22 kvalifikovana radnika. Oni će posle završetka ove školske godine imati visoku kvalifikaciju. Istovremeno školu za kvalifikovane radnike u Zrenjaninu pohađa pet radnika iz „Potisja“, Srednju ekonomsku školu četiri radnika iz „Potisja“, zatim tri radnika „Potisja“ studiraju vanredno na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi, a četiri radnika na fakultetima.

Realizujući program stručnog obrazovanja „Potisje“ u ovoj godini ulaže preko 3,5 miliona dinara. Naravno, radi se samo o početku realizacije programa obrazovanja – do 1970. godine.

Primer ovakve brige o stručnom obrazovanju radnika istovremeno predstavlja i usklađivanje zajedničkih interesa preduzeća i radnika pojedinačno jer i jednima i drugima je u interesu da se kvalifikaciona struktura poboljša i da to obezbeđuje savremeniju trgovinu a time i viši društveni standard radnih ljudi uopšte, odnosno viši lični standardi radnika u trgovini.

Povezani članci