Čedomir Gecić

Tridesetdvogodišnji ČEDOMIR GECIĆ već niz godina sarađuje sa Zemljoradničkom zadrugom. Jedan je od prvih njegovih kooperanata. Posetili smo ga u njegovoj kući u želji da sa njim porazgovaramo o toj njegovoj sada već dugogodišnjoj saradnji.

Prinos na njivi ove godine je podbacio. Svega 20 mc. po 1 kj., iako je svih 12 kj. koliko ima u kooperaciji obrađeno mašinama uz svestranu upotrebu agotehnike. Ipak, i ovaj prinos nije ispod seoskog proseka – kaže Čedomir, i veli da će ubuduće na svojim njivama sejati uglavnom žito i kukuruz koje je sada donošenjem novih privrednih mera dobilo svoj dublji ekonomski smisao.

Inače, Čedomir je društveno aktivan, prati literaturu u poljoprivredi, i kaže redovan je slušalac radio emisija za selo. Omah nakon dolaska iz armije 1958. godine uključio se u kooperaciju sa zadrugom i među prvim meštanima postao njen poljoprivredni i stočni proizvođač. Na zadrugu zasad nema zamerki i kaže da bi ipak trebalo na neki način poboljšati njenu mehanizaciju.

Na parceli koja je pod kukuruzom Čedomir ove godine očekuje prinos od oko 30 mg. po 1 kj. to je za njega vrlo važan proizvod pošto je i on stočni kooperant sa zadrugom.

Iako svake godine isporučuje stoku zadruzi, Čedomir ima zamerki na ovu vrstu saradnje. Veli da je u ovoj novonastaloj situaciji rentabilnije saditi žitarice, nego gajiti stoku, što je uglavnom uslovljeno čestim pometnjama cena na tržištu. Zadruga zauzima čak 80 dinara po 1kn. marže i menja cenu u toku godine u odnosu na ugovorenu.

Čedomir je mišljenja da se ovim načinom rada u toku godine nemože očekivati povećanje proizvodnje stoke, a to svakako u ovim uslovima nije željeni cilj.

Povezani članci