Trka sa vremenom

Izvršenje programa jesenje setve na društvenom i individualnom sektoru u novobečejskoj opštini još uvek kasni. Ipak, za poslednjih desetak dana prema informacijama Odelenja za privredu Skupšine opštine u Novom Bečeju došlo je do nešto većeg obima ugovoravanja. To je verovatno uslovljeno boljim vremenskim uslovima.

Pod pšenicom na individualnom i društvenom sektoru planirano je ove godine preko 7.300 hektara. Do 20. ovog meseca ugovoreno je nešto više od 1.700 hektara. Setva pšenice na društvenom sektoru izvršena je na 2.350 hektara od planiranih 3.500 hektara. Od 3.800 hektara u kooperaciji setva je izvršena na 1.200 hektara što je svega 32 odsto od planiranih površina. Na individualnom sektoru od planiranih 3.500 hektara setva je izvršena na svega 850 hektara.

Pod kukuruzom je planirano da se iduće godine zaseje 7.400 hektara. Do 20. ovog meseca ugovoreno je više od 2.700 hektara. Površine predviđene pod šećernom repom ugovorene su na 75 odsto predviđenih površina.

Inače, poljoprivredne organizacije u novobečejskoj opštini obezbedili su dovoljne količine mineralnog đubriva i semena visokorodnih sorti pšenice.

Na teritoriji čitave ovpštine završeno je skidanje kasnih useva na individualnom sektoru, dok se na društvenom sektoru privodi kraju.

Povezani članci