Malo dobre vode

Prema poslednjoj analizi Sanitarnog inspektora Skupštine opštine Novi Bečej higijensko stanje javnih bunara ocenjeno je kao vrlo zabrinjavajuće. Od ukupno 72 javna bunara u komuni preko 50 odsto je dotrajalo i više ne odgovara higijenskim normama.

Mesne zajednice staraju se o održavanju javnih bunara, međutim, predviđena sredstva za tu svrhu su nedovoljna. Njima se jedva mogu pokriti troškovi oko sitnih popravki crpnih uređaja i troškovi plaćanja analize kvaliteta vode četiri puta godišnje. Iako se veoma često vrši hlorisanje i dezinfekcija to, ipak, ne može da obezbedi dobru vodu jer su cevi bunara dotrajale. Zbog toga se nikad tačno ne zna koliko je voda bakteriološki ispravna.

Kako ističu u inspektoratu o ovom problemu bi trebalo zaista pristupiti sa više odgovornosti i tražiti što bolja i sigurnija rešenja.

Rešenju ovog pitanja već se najozbiljnije prišlo u Novom Miloševu izgradnjom vodovoda, ali u ostalim mestima komune, ovo pitanje i dalje ostaje otvoreno i zahteva veće angažovanje za njegovo potpuno rešenje. Ipak najteža situacija je u Novom Bečeju i Kumanu.

Zapaženo je da se mnogi građani u poslednje vreme udružuju i svojim sredstvima grade subarterske bunare. Oni verovatno sutra neće hteti da učestvuju u gradnji mesnog vodovoda što će, svakako, otežavati rad na potpunom rešavanju ovog problema. Osim toga, njihovi objekti verovatno će predstavljati smetnju u izgradnji vodovoda naročito ako se kanalizacione cevu pružaju preko ulice.

Ovu analizu sanitanog inspektora Skupštine opštine uzeće u razmatranje Komunalna služba. Služba građevinske inspekcije i urbanizma, te se već u narednoj godini mogu očekivati neki konkretniji rezultati.

Povezani članci