Porodica Zupčić

Poslednja mađarska porodica srpskog porekla koju sam poznavao u Novom Bečeju bila je porodica Zupčić, čijeg se imena ne sećam. Bio je mašinbravar i imao je vršalicu. Kuća im je bila na uglu Hajduk Veljkove i Žarka Zrenjanina. Sećam se da im je poslednji šegrt - Privrednikov pitomac bio Zupković Đura do 1933. godine. Posle završetka šegrtovanja Đura je otišao iz Novog Bečeja za mene neznano kud. Zamislite dragi moji „kako je svet mali" sa Zupković Đurom sam se našao u Beogradu 1949. godine. On je tada bio kapetan JNA, a ja načelnik u Ministarstvu lake industrije SFRJ. Obradovao se kad sam mu se predstavio, jer smo se znali iz Bečeja, ali posle 15 godina nismo se lako prepoznali, i pored toga što je šegrtovanje možda najteži period života svakog zanatlije, a on se ipak seća samo onog što je bilo lepo u Novom Bečeju.

Zupčić je bio oženjen Mađaricom i imali su dve kćerke Etel i Vilmu, koje se nisu udavale, te je tako i porodica Zupčić ostala bez potomstva.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak