Porodica Zupčić

Poslednja mađarska porodica srpskog porekla koju sam poznavao u Novom Bečeju bila je porodica Zupčić, čijeg se imena ne sećam. Bio je mašinbravar i imao je vršalicu. Kuća im je bila na uglu Hajduk Veljkove i Žarka Zrenjanina. Sećam se da im je poslednji šegrt - Privrednikov pitomac bio Zupković Đura do 1933. godine. Posle završetka šegrtovanja Đura je otišao iz Novog Bečeja za mene neznano kud. Zamislite dragi moji „kako je svet mali" sa Zupković Đurom sam se našao u Beogradu 1949. godine. On je tada bio kapetan JNA, a ja načelnik u Ministarstvu lake industrije SFRJ. Obradovao se kad sam mu se predstavio, jer smo se znali iz Bečeja, ali posle 15 godina nismo se lako prepoznali, i pored toga što je šegrtovanje možda najteži period života svakog zanatlije, a on se ipak seća samo onog što je bilo lepo u Novom Bečeju.

Zupčić je bio oženjen Mađaricom i imali su dve kćerke Etel i Vilmu, koje se nisu udavale, te je tako i porodica Zupčić ostala bez potomstva.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.