Uloga novobečejaca u razvoju Srpskog pozorišta

Pored sećanja na nekadašnji izgled i život u Novom Bečeju i Vranjevu nametnula mi se želja da istražujem, po beogradskim bibliotekama i istoriskim arhivima ne samo Beograda, nego i Vojvodine u Sremskim Karlovcima (Vojvođanski arhiv se u to vreme nalazio u Karlovcima), Zrenjaninu i Kikindi, a posebno u biblioteci Matice srpske, podatke vezane za prošlost Novog Bečeja i Novobečejaca.

Rezultati tih istraživanja su moje nove knjige: ULOGA NOVOBEČEJACA U RAZVOJU SRPSKOG POZORIŠTA u kojoj, na suprot našoj zvaničnoj istoriskoj nauci, dokazujem da je prvo srpsko pozorište nastalo u Vranjevu, a ne u Novom Sadu. Da je iz tog pozorišta, koje je u Vranjevu osnovao Vranjevčan Jovan Knežević, nastalo Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, a zatim Narodno pozorište u Beogradu čiji su prvi reditelji i najistaknutiji glumci bili Vranjevčani ili njihovi zetovi i snaje.

U knjizi sam dokumentovano opovrgao, da je osnivač i „otac” srpskog pozorišta Jovan Đorđević, kako to danas stoji u istoriji srpskog pozorišta već da je to Jovan Knežević iz Vranjeva.

Pre nego što sam izdao ovu knjigu objavio sam u časopisu Muzeja za pozorišnu umetnost Srbije TEATRON br. 45/46 za 1984. godinu članak, koji je našao mesto uvodnika, pod naslovom: JOVAN KNEŽEVIĆ I SRPSKO POZORIŠTE.

U tom članku sam prikazao falsifikate u našoj pozorišnoj istoriografiji. O ovom mom napisu pojavio se članak u listu „Glas Slavonije” u Osijeku od 23. septembra 1985. pod naslovom DEMISTIFIKACIJA (KAZALIŠNE) POVIJESTI u kome autor iznosi:

,,...da je vrednost Mečkićeva priloga u ovom broju Teatrona u demistifikaciji povjesti koja je svu slavu osnivača prvog srpskog kazališta pripisala prvom upravniku Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Jovanu Đorđeviću...”

Potvrdu, ili kako se kaže verifikaciju, svih mojih tvrdnji iznetih u knjizi „ULOGA NOVOBEČEJACA U RAZVOJU SRPSKOG POZORIŠTA” dobio sam i ovom prilikom u časopisu za pozorišnu umetnost „TEATRON” Br. 66/67/68 za 1989. godinu u kome je objavljen sadržaj moje knjige. Uz to sam dao i izvesne nadopune podataka koji su od značaja za istoriju srpskog pozorišta a sa kojima ni jedna pisana istorija nije raspolagala. Članak je objavljen pod naslovom: NOVOBEČEJCI I SRPSKO POZORIŠTE.

Branislav-Bata Kiselički počeo je svoju uvodnu reč pri promociji moje knjige ULOGA NOVOBEČEJACA U RAZVOJU SRPSKOG POZORIŠTA 20. decembra 1988. godine u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju:

„Evo, stiže među nas i druga knjiga Laze Mečkića. Dođe ona sa ciljem da nam otkrije čudesni fenomen Novobečejsko-vranjevačkog glumačkog vrela koje je snažno napajalo kultumi život Srba u Vojvodini, koje je postalo jezgro iz koga će iznići i najvažnija kulturna institucija Vojvođanskih Srba - Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. Trajaće odblesci tog sjajnog fenomena u našem gradu sve do novijeg doba, kada je pojava bioskopa, radija i televizije oslabilo, odnosno skoro sasvim uništilo mesni pozorišni život...”

,,U prvoj generaciji glumaca Srpskog narodnog pozorišta našlo se šestoro dece i četiri zeta sveštenika Luke Popovića iz Vranjeva, što je predstavljalo skoro polovinu čitavog ansambla...”

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak