Moje knjige

Što je vreme više odmicalo sve sam se manje zadovoljavao da prošlost Novog Bečeja i Vranjeva prikažem samo slikama, mada one najrečitije govore, i da na taj način podsećam na nekadašnji izgled i način života u njima. Smatrao sam da uz slike treba da postoji i pisani komentar-opis. Ili obrnuto, da dokumentaciju pisanim rečima ilustrujem slikama. Znači, da slike budu osnova onog što želim da ostavim zavičaju uz pisanu reč, taj svoj skup utisaka i da kao neku vrstu slave njegovoj lepoti i toplini, ovekovečim na najočigledniji način.

Desetak godina od početka slikanja delova (veduta) Novog Bečeja i Vranjeva, počeo sam da opisujem, najpre po sećanju, život u periodu moga dečaštva i momaštva, a kasnije sam se sve više orijentisao na prikupljanje podataka da napišem istoriju Novog Bečeja i Vranjeva.

Tako sam počeo da pišem sećanja na Novi Bečej i Vranjevo iz prvih dana dokle dopiru moja pamćenja tj. od 1929. godine (sa roditeljima sam se 1928. godine doselio iz Kumana u Novi Bečej) pa do 1935. godine. To prvo pisanje išlo je prilično sporo. Nisam znao kako sve to da raspodelim u pojedine teme i poglavlja. U meni su ta sećanja bila kao u nekakvoj kaci prepunoj svega i svačega i sad je bilo potrebno iz nje, određenim redom, vaditi ne samo što ja smatram da je važno da ostane zabeleženo, već i da ocenim šta će interesovati moje sugrađane da čitaju. Bez iskustva i bez ičije pomoći taj posao se prilično otegao.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je, prema jednom obaveštenju iz 1846. godine  jahaća pošta polazila iz Budima u pravcima: Subotice, Sombora i Novog Bečeja, svake nedelje i četvrtka?

O gradu