Moje knjige

Što je vreme više odmicalo sve sam se manje zadovoljavao da prošlost Novog Bečeja i Vranjeva prikažem samo slikama, mada one najrečitije govore, i da na taj način podsećam na nekadašnji izgled i način života u njima. Smatrao sam da uz slike treba da postoji i pisani komentar-opis. Ili obrnuto, da dokumentaciju pisanim rečima ilustrujem slikama. Znači, da slike budu osnova onog što želim da ostavim zavičaju uz pisanu reč, taj svoj skup utisaka i da kao neku vrstu slave njegovoj lepoti i toplini, ovekovečim na najočigledniji način.

Desetak godina od početka slikanja delova (veduta) Novog Bečeja i Vranjeva, počeo sam da opisujem, najpre po sećanju, život u periodu moga dečaštva i momaštva, a kasnije sam se sve više orijentisao na prikupljanje podataka da napišem istoriju Novog Bečeja i Vranjeva.

Tako sam počeo da pišem sećanja na Novi Bečej i Vranjevo iz prvih dana dokle dopiru moja pamćenja tj. od 1929. godine (sa roditeljima sam se 1928. godine doselio iz Kumana u Novi Bečej) pa do 1935. godine. To prvo pisanje išlo je prilično sporo. Nisam znao kako sve to da raspodelim u pojedine teme i poglavlja. U meni su ta sećanja bila kao u nekakvoj kaci prepunoj svega i svačega i sad je bilo potrebno iz nje, određenim redom, vaditi ne samo što ja smatram da je važno da ostane zabeleženo, već i da ocenim šta će interesovati moje sugrađane da čitaju. Bez iskustva i bez ičije pomoći taj posao se prilično otegao.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak