Zbirka “Izvor ti je na dohvat” predstavljena u Novom Bečeju

U četvrtak, 14. decembra, u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju, predstavljena je zbirka pesama sedam pesnika iz Novog Bečeja i okoline.

Kako je rekla Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, ovo je poslednja aktivnost biblioteke namenjena odraslima u ovoj godini. Takođe, ovom prezentacijom završava se predstavljanje knjiga objavljenih u okviru projekta “Grad u fokusu” putem kojeg je objavljeno pet knjiga. Da se podsetimo, u pitanju su “240 godina pošte u Novom Bečeju” Karolja Andrea, “Priče” Milana Mađareva, “Potiska vila” Daria Tenžere, “Priče iz Bajkolevke” Edit Zerebelji Tenji i Monike Jovanov i zbornik radova sedam pesnika - “Izvor ti je na dohvat”.

Predstavljajući ovu knjigu, Đukičin je rekla: “To su pesnici iz naše okoline, pesnici koje vezuje velika ljubav prema našoj banatskoj zemlji, vazduhu i našem predivnom Novom Bečeju, Tisi i svemu onome što nas čini onim što jesmo. Njih sedmoro je ušlo u najuži izbor. Kao što sam rekla, Branka Marinković nije večeras sa nama, jer je ovde već predstavila svoje stihove. Drago mi je što su i članovi žirija Viktor Škorić i Gordana Svilengaćin večeras sa nama, jer bez njihove velike pomoći ovaj posao ne bi bio obavljen ovako kao što jeste”.

U zbirci “Izvor ti je na dohvat” svoje mesto našle su pesme Milene Baračkov, Roberta Detkija, Dušana Stakića, Šandora Šagija, Nenada Ševića, Zagorke Bolozanov i Branke Marinković. Zagorka Bolozanov koja je najstarija pesnikinja čije su pesme u knjizi rekla je ovim povodom: “Posebno mi je zadovoljstvo i ne mogu da izrazim koliko sam zahvalna da sam u ovim mojim godinama doživela da mi bude izdata makar i ovakva zajednička knjiga. Odavno pišem, imam sačuvane zapise još od 1961. godine sve do danas. Pišem i poeziju i kratke priče iz mog detinjtsva. Moje pesme su uglavnom sve stvaran život ovaj naš, ovde, u ovoj okolini u kojoj sam rođena, gde sam odrasla i gde živim i dan danas”. A zahvalan je i Šandor Šagi, popularni Majstor Njusi iz Banatam koji je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli objavljivanje ove knjige: “Hteo bih da se zahvalim Narodnoj biblioteci i Banatskom kulturnom centru, inače, mom izdavaču koji mi je izdao pretprošle godine jednu knjigu. Imam još puno pesama lepih. Inače, pišem malo drugačije pesme, što bih rekao, izvadim pipetom kap, pa stavim na papir, pa kako se razlije, nekad bude ovako, nekad onako”.

I ova knjiga, kao i ostale iz ove edicije, uvrštena je u fond biblioteke i dostupna je publici.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.