U sredu, 15. novembra, u Domu kulture u Novom Bečeju, predstavljena je knjiga Karolja Andrea, “240 godina pošte u Novom Bečeju”.

U krcatom holu Doma kulture, prisutnima su se obratili direktor ove ustanove, Novica Blažin, sam autor, Karolj Andre, a o knjizi i projektu “Gradovi u fokusu” u okviru kog su i opredeljena sredstva za štampanje knjige govorili su direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Agneš Đukičin, i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, Radovan Vlahović. Pored predstavljanja istorijata novobečejske pošte, istom prilikom otvorena je i izložba u galeriji “Selo” Doma kulture posvećena upravo ovoj tematici.

Osvrnuvši se na značaj ove knjige, autor je rekao: “Ne znam koliko je značajna za Novi Bečej, ali za mene je izuzetno značajna pošto se bavim filatelijom četrdesetak godina. Za to vreme sam uspeo dosta toga da pribavim da bih sada prikazao našu poštansku istoriju od 1777. do današnjih dana”. Kako Andre dalje kaže, svako ko uzme knjigu u ruke saznaće da je pošta pratila sve društvene i političke promene, promene granica i da je, u stvari, disala i živela u ritmu razvitka Novog Bečeja. On je ukazao i na to da su u prošlosti poštanski činovnici u našem mestu bili izuzetno cenjeni i da su igrali bitnu ulogu u životu naselja.

Direktor Doma kulture, Novica Blažin, nije krio zadovoljstvo sjajni odzivom publike ovom događaju. “Očigledno je da su ljudi razumeli poziv za izložbu i za jubilej koji je više nego veliki za jedan gradić koji se ucrtao u mapu pošta pre 240 godina. Samo četrdeset godina ranije Zrenjanin, koji je veći centar bio i onda, je dobio poštu, a mi smo vrlo brzo dobili poštu i komunicirali sa svetom”. Blažin je naglasio i da će izložba o istoriji pošte biti dostupna građanima do kraja godine i pozvao sve da je obiđu i saznaju nešto novo o prošlosti ove značajne institucije u Novom Bečeju.

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da su grof Lipot Rohonci, grof Karolj Leiningen od Vesterburga i Đula Urban bili novobečejski zetovi oženjeni za unuke spahije Pavla Hadžimihajla?