Serija predavanja povodom 500 godina Reformacije u Domu kulture

U utorak, 31. oktobra, navršava se pet vekova od kada je Martin Luter zakucao 95 teza na vrata crkve u Vitenbergu označivši tako simbolični početak Reformacije katoličke vere i stvaranja novih, protestantskih denominacija.

Tim povodom, u galeriji “Selo” Doma kulture u Novom Bečeju, od 30. oktobra do 3. novembra održaće se pet predavanja o osnovima na kojima počiva luteranska vera i na značaju Reformacije danas. 

Predavanje održano je u ponedeljak, 30. oktobra, a prvi govornik bio je Jožef Šipoš, propovednik Hrišćanske adventističke crkve. Neposredno pre predavanja, Šipoš je objasnio o čemu je reč na prvom predavanju: “Posetioci će moći da čuju jedan od pet postulata Reformacije koji govori o Isusu Hristu, solus Christus. Odnosno, samo Hristos predstavlja osnovu svake istine i osnovu crkve i osnovu svake prave reformacije koja se odvija bilo na ličnom nivo, bilo na društvenom i crkvenom nivou”. On je istakao i da je Reformacija jedan od najznačajnijih istorijskih događaja, te da ako želimo da ostvarimo lični i društveni boljitak potrebno je da proučavamo principe na kojima je ona zasnovana. “Tim ljudima koji su sprovodili Reformaciju nije bilo uopšte bitno da li će time izgubiti svoj život. Suprotstavili su se najjačim silama onoga sveta. Uspeli su, sproveli su je i time uveli Evropu u jedan novi svetli vek” zaključio je Šipoš.

Sadržaj

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.