U utorak, 31. oktobra, navršava se pet vekova od kada je Martin Luter zakucao 95 teza na vrata crkve u Vitenbergu označivši tako simbolični početak Reformacije katoličke vere i stvaranja novih, protestantskih denominacija.

Tim povodom, u galeriji “Selo” Doma kulture u Novom Bečeju, od 30. oktobra do 3. novembra održaće se pet predavanja o osnovima na kojima počiva luteranska vera i na značaju Reformacije danas. 

Predavanje održano je u ponedeljak, 30. oktobra, a prvi govornik bio je Jožef Šipoš, propovednik Hrišćanske adventističke crkve. Neposredno pre predavanja, Šipoš je objasnio o čemu je reč na prvom predavanju: “Posetioci će moći da čuju jedan od pet postulata Reformacije koji govori o Isusu Hristu, solus Christus. Odnosno, samo Hristos predstavlja osnovu svake istine i osnovu crkve i osnovu svake prave reformacije koja se odvija bilo na ličnom nivo, bilo na društvenom i crkvenom nivou”. On je istakao i da je Reformacija jedan od najznačajnijih istorijskih događaja, te da ako želimo da ostvarimo lični i društveni boljitak potrebno je da proučavamo principe na kojima je ona zasnovana. “Tim ljudima koji su sprovodili Reformaciju nije bilo uopšte bitno da li će time izgubiti svoj život. Suprotstavili su se najjačim silama onoga sveta. Uspeli su, sproveli su je i time uveli Evropu u jedan novi svetli vek” zaključio je Šipoš.

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da je prvo košarkaško igralište izgrađeno u dvorištu Osnovne škole „Miloje Čiplić“ 1947. godine a imalo je i svoje osvetljenje?