“Jesen u mom sokaku” - a u sokaku: za svakoga ponešto!

U subotu, 7. oktobra, Društvo pčelara Novi Bečej i udruženje voćara i vinogradara “Boemi” iz Novog Bečeja održalo je prvu manifestaciju pod nazivom “Jesen u mom sokaku”.

Naši sugrađani koji su se u subotu ujutru zaputili centrom Novog Bečeja imali su priliku da prisustvuju jednoj sasvim novoj, a, opet, prepoznatljivoj manifestaciji. Na potezu od Gimnazijske ulice, pa, sve negde do osnovne škole “Miloje Čiplić” postavljene su tezge i ozvučenje, izlagači su se okupili i prva “Jesen u mom sokaku” otvorila je svoja vrata posetiocima.

Program je zvanično otvoren u 10 časova, a otvaranju je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin. Ipak, ono što je mnogo više privuklo pažnju posetilaca bio je nastup najmlađih folkloraca kulturno-umetničkog društva “Bečarac” koji su na otvorenom izveli splet igara iz Mačve. Gromoglasan aplauz bio je najbolja nagrada mališanima koji su bili spremni da i po završetku poslednje igre nastave da plešu.

Na tezgama koje su za ovu priliku postavljene izloženi su i predstavljeni proizvodi novobečejskih pčelara koji pored meda obuhvataju i druge pčelinje proizvode. Udruženje “Boemi”, takođe, privuklo je, kao i uvek, dosta pažnje svojim širokim asortimanom proizvoda, a, posebno, domaćim vinom. Pored njih, svoje radove i proizvode predstavila su i različita zanatska udruženja i zanatlije.

Uz sve ovo, u dešavanje su se uključili i učenici i učenice osnovne škole “Miloje Čiplić” koji su različitim bojicama i flomasterima ispunjavali papire, a jedino ograničenje i smernica bilo im je da radovi moraju da se tiču jeseni, meda, pčela i voća.

Osim programa na otvorenom koji je trajao veći deo dana, Društvo pčelara organizovalo je i svojevrsno predavanje namenjeno, upravo, pčelarima. Prvi govornik bio je Radomir Vlačo, predsednik saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, koji je kroz formu tribine i razgovor sa učesnicima prezentovao značaj udruživanja pčelara kako u društva na lokalnom nivou, tako i u vojvođanski savez čiji je on predsednik. On je naglasio i da je izuzetno bitno povećati prepoznatljivost i raditi na marketingu, ali i da je Savez tu da bi u što većoj meri uticao na kreiranje politike prema pčelarima na nivou Pokrajine. Naši pčelari iskoristili su priliku da ga upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu kao što su krađe košnica, nelojalna konkurencija i nekontrolisano zaprašivanje biljnih kultura koje šteti pčelinjim društvima. Po završetku, Ivica Stojšin, predsednik društva pčelara Novi Bečej, uručio mu je zahvalnicu za učešće u programu manifestacije.

Osim Radomira Vlača, predavanja su održali i Hadži Zoran Jovanović koji je ogovorio o analizi meda i medonosnom bilju, kao i Saša Čolak koji je govorio o svojim iskustvima i zapažanjima u bavljenju pčelarstvom.

Sadržaj

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.