U četvrtak, 24. avgusta, svečano je otkrivena bista Aleksandra Berića, heroja Aprilskog rata, rođenog Novobečejca.

Svečanoj ceremoniji u kojoj su učestvovali gardisti Vojske Srbije i vojni orkestar, kao predstavnici lokalne i pokrajinske vlasti,  prisustvovao je i Aleksandar Vulin, ministar odbrane u vladi Republike Srbije. Obraćajući se pristunima, ministar Vulin istakao je da su istoriju srpskog naroda pisali oni koji se nisu predavali, ljudi koji su uvek stajali uz svoj narod. On je dodao i da naš narod nijedan rat nije prepustio bez borbe jer nam je sloboda uvek vredela više od svega. Na kraju, osvrćući se na herosjku žrtvu poručnika Berića, Aleksandar Vulin rekao je da je priča o bojnom brodu Drava, priča o našem narodu i njegovoj slobodi.

U ime rečne mornarnice Vojske Srbije, govorio je poručnik fregate, Dragan Spasojević koji je rekao da žrtva Aleksandra Berića nije zaboravljena. “Mi izražavamo večnu zahvalnost za hrabrost i položenu žrtvu na oltaru otadžbine” rekao je Spasojević. On je prisutne ukratko podsetio i na poreklo i karijeru slavnog novobečejskog oficira. Kao posebno značajno, Spasojević je istakao to što je Berić samo dva puta posthumno odlikovan i to 1942. ordenom Karađorđeve zvezde i 2001. Medaljom časti.

Na njegove reči nadovezao se i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je rekao kako život i delo Aleksandra Berića nikada neće biti zaboravljeno, te kako je na nama da čuvamo od zaborava naše velikane.

Posle ceremonijalnog otkrivanja same biste, sveštenici Srpske pravoslavne crkve osveštali su spomenik, a potom su poleženi i venci u čast i večnu slavu poručnika Berića.

Ovo je prva aktivnost ovogodišnje Gospojine koja će trajati do nedelje, 27. avgusta. U 20 časova večeras, otvara se i Ulica zanatskog piva u Gimnazijskoj ulici, a tokom dana pristigla je i rečna flotila vojske Srbije. Sutra na programu Gospojine su otvaranje 5. Poljofesta, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, kao i koncert Novice Zdravkovića u sećanje na njegovog brata Tomu.

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

da su u gradskom parku postojali sledeći spomenici: spomenik Mađarske slobode, spomenik grofa Karolja Leiningena, spomenik kralja Petra I Karađorđevića i spomenik kralja Aleksandra Karađorđevića?