U četvrtak, 17. avgusta, u okviru letnjeg programa Narodne bibllioteke u Novom Bečeju poznatog kao popularno Leto u Avliji, održana je radionica pravljenja mozaika.

Ovu interesantnu umetničku radionicu održala je Janja Pađen, poznata umetnica iz Zrenjanina. Kako je sama umetnica objasnila, učesnice su imale priliku da rade tehnikom mozaika od vitraž stakla. “To je fino, brzo se uradi i interesantno je. Ja najviše volim ovo sa decom da radim. Trenutno nemamo dece ovde, ali sa decom su najlepše radionice” rekla je Pađen. Ona je dodala da ona, inače, radi vitraž tehniku sitnih ukrasnih i upotrebnih predmeta. Pored ovoga, Janja Pađen izrađuje i veoma interesantan nakit. “Meni se sviđa kombinacija metala i stakla i trudim se. To je neki moj interes” objasnila je umetnica. Prema sopstvenim rečima, ona se ovom lepom delatnošću bavi još od sredine devedesetih godina, ima registrovanu zanatsku radnju i kaže da ova vrsta umetnosti može biti čak i, donekle, isplativa.

U radionici je učestvovala i Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke, koja je rekla da je ova radionica pokušaj da se korisnicima usluga Narodne biblioteke Novi Bečej pruži jedan nov i neubičajen sadržaj. “Gospođa Janja Pađen dolazila je kod nas na Etno bazar godinama i tako smo se upoznale. I meni je pala na um ideja da i ovo bude aktivnost u avliji ovog leta. Mozaik je grana umetnosti koja je mnogo manje zastupljena i poznata, ali koja je veoma interesantna zato što možemo da iskoristimo razne materijale, lepo se igramo, da popunimo naše slobodno vreme, a Janja nam je ispričala i ponešto o istoriji mozaika tako da smo obogatile i naše znanje iz istorije umetnosti” rekla je Agneš Đukičin.

Aktivnosti Narodne biblioteke Novi Bečej ne završavaju se ovde i već u sklopu Gospojine 2017. očekuje nas čuvena Avlija Zabavlija, program za najmlađe u biblioteci koji je prošle godine proslavio svoj 18. rođendan.

panel
5340
Članaka
panel
3849
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

08.11.2019. (15 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

početkom 1975. godine počela je, zahvaljujući sredstvima mesnog samodoprinosa, izgradnja Radničkog doma u Novom Bečeju, u čijem je sklopu projektovana četvorostazna automatska kuglana. Gradnja, ovog kapitalnog objekta, trajala je manje od 16 meseci, a svečano otvaranje je obavljeno 1. oktobra 1976. godine.