Svečanim otvaranjem izložbe akvarela nastalih u prethodnom sazivu Tiske akademije, u ponedeljak, 14. avgusta, i zvanično je otpočela ovogodišnja 22. po redu Tiska akademija akvarela. Izložba je dostupna posetiocima u galeriji “Selo” u narednih mesec dana.

Pored izložbe devet umetnika koji su učestvovali na prošlogodišnjoj akademiji koja je postavljena u galeriji “Selo” Doma kulture, zainteresovani posetioci mogu videti i same slikare ovog saziva kako rade svakog dana do četvrtka uveče u prostoru galerije Tiske akademije akvarela, takođe u Domu kulture.

Govoreći o Tiskoj akademiji akvarela, Edita Zerebelji Tenji rekla je da je ove godine pozvano jedanaest učesnika, a da se pozivu odazvalo deset, što je ona i procenila kao realan kapacitet Doma kulture. Ona je posebno naglasila i da je i ovogodišnji saziv Akademije međunarodnog karaktera budući da okuplja goste iz Srbije, ali i inostranstva.

Posebno je interesantno da učesnici Tiske akademije ostavljaju primerke svojih radova Domu kulture po završetku rada ove slikarske kolonije. “Imamo 252 akvarela u fundusu i stalnoj postavci. Svake godine, broj je sve veći jer poslednjih godina praktikujemo da zahtevamo po dva rada od učesnika, treći rad ostaje sponzorima i donatorima. Broj nije tako popmezan kao što se dalo očekivati jer se ranije ostavljao samo jedan rad. Često nas pitaju šta se dešava sa tim slikama i zašto one ne mogu da se prodaju. Od svakog učesnika po jedna slika visi u galeriji Tiske akademije akvarela, to je stalna postavka, a sa ostalim slikama pravimo putujuće izložbe. Bila je na maloj turneji po Kosovu, proputovala je Vojvodinu, ovih dana ćemo početi pregovore i sa galerijama u Nišu i okolini” rekla je Zerebelji Tenji. Ona je dodala i da je Tiska akademija jedinstvena po tome što ne vezuje autore temama već ih pušta da slikaju prema sopstvenom doživljaju i utisku Novog Bečeja, Tiskog keja i reke Tise i, upravo ta raznolikost tematika, omogućava da putujuće izložbe Tiske akademije budu prihvaćene i van granica Novog Bečeja.

panel
5340
Članaka
panel
3860
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

23.10.2019. (10 fotografija)
Svetozar Štefkić
Svetozar Štefkić
13.10.2019. (23 fotografija)
Antifašistička borba u Banatu
Antifašistička borba u Banatu 1941-1944
23.10.2019. (19 fotografija)
Foto-ep o Kumanu

18.11.2019. (11 fotografija)
Priča o domu

Da li ste znali...

početkom 1975. godine počela je, zahvaljujući sredstvima mesnog samodoprinosa, izgradnja Radničkog doma u Novom Bečeju, u čijem je sklopu projektovana četvorostazna automatska kuglana. Gradnja, ovog kapitalnog objekta, trajala je manje od 16 meseci, a svečano otvaranje je obavljeno 1. oktobra 1976. godine.