Istorijski lokalitet Arača koji se nalazi na potezu između Novog Bečeja i Novog Miloševa, u ponedeljak 26. juna, bio je domaćin svečane akademije u organizaciji Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa tokom koje je uručena nagrada “Despotica mati Angelina”.

Ovogodišnji dobitnik je Selimir Radulović, a nagrađena je njegova knjiga “Senka osmog eona”. Pored dodele nagrade, akademija je bila posvećena i jubilejima Lazarevića i Brankovića - 640 godina od rođenja despota Stefana Lazarevića i 640 godina od rođenja despota Đurađa Brankovića, kao i 590 godina od smrti despota Stefana.

Sam nagrađeni autor je rekao kako mu ova nagrada mnogo znači, naročito jer je blažena mati Angelina, zapravo, jedna od junakinja ove knjige. “Ova knjiga je napisana iz perspektive svetih otaca znamenosnih i duhonosnih. Posvećena je onima koji ništa nemaju, a sve poseduju, a ona je, svakako, bila jedna od tih” rekao je Selimir Radulović za naš portal. On je objasnio i da je sam naslov knjige refernenca na učenja koja kažu da se svet razvijao u sedam faza, sedam eona, a da je doba u kome mi živimo osmi eon, odnosno, poslednji dani.

U akademiji su učestvovali glumci Srskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ansambl Renesans koji je izveo nekoliko autentičnih kompozicija iz perioda poznog srednjeg veka, odnosno, doba despota Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića.

Okupljenima se obratio i predsednik skupštine autonomne pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor koji je ovom prilikom istakao da je lokalitet Arača od izuzetnog značaja kako za Mađare, tako i za Srbe. “Istorija i istorijske činjenice se ne mogu prekrajati zarad dnevne politike. Neki su mojim dolaskom mislili da sam ja izdao ili prodao ovu Araču, našu, mađarsku, ali nisu u pravu jer je Arača i dalje i mađarska i srpska i zajednička” rekao je prvi čovek vojvođanskog parlamenta.

I Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, govorio je o značaju Arače za narode koji žive na ovim prostorima: “Arača bi trebalo da bude most koji spaja hrišćanske narode, srpski i mađarski iako su se, nekada, ti narodi sudarali, nekada razilazili, ali istoriju ne treba menjati, istoriju treba beležiti i zato i jesmo danas ovde u velelepnom objektu nekadašnje bazilike Arača”  

Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra koji je i glavni organizator ove svečanosti, zadovoljan je kako je celokupna akademija protekla. “Kao organizator sam veoma zadovoljan, tim pre što je odziv građana bio jako velik, ali i zato što je odziv zvanica i učesnika bio značajan. Najznačajnije je to što smo počeli da oživljavamo ovaj prostor koji je dugo samo jednom godišnje bio živ kada se držala misa” rekao je Vlahović dodavši i da će se Banatski kulturni centar truditi da u predstojećim vremenima dodatno oživi ovaj prostor novim sadržajima, a sve u saradnji sa opštinom Novi Bečej, Pokrajinom i Republikom Srbijom. 

Tokom akademije, publici je predstavljena i knjiga o Arači, njenoj istoriji i razvitku, autora Zoltana Čemerija, a u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Tags:
panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

početkom 1975. godine počela je, zahvaljujući sredstvima mesnog samodoprinosa, izgradnja Radničkog doma u Novom Bečeju, u čijem je sklopu projektovana četvorostazna automatska kuglana. Gradnja, ovog kapitalnog objekta, trajala je manje od 16 meseci, a svečano otvaranje je obavljeno 1. oktobra 1976. godine.