Folklori igrali u inat nevremenu

U nedelju, 25 juna, u amfiteatru na Tiskom keju održana je tradicionalna manifestacija "Multi-kulti vikend".

Pred mnogobrojnom pulikom koja se ovim povodom okupila nadomak Tise, predstavila su se kulturno-umetnička društva Bećarac iz Novog Bečeja, Jovan Aćimac iz Kumana i Teodor Pavlović iz Novog Miloševa sa raznovrsnim igrama. Igrale su se mačvanske igre, bunjevačke, ali i igre iz Trstenika.

Posebne simpatije gledalaca pobrali su poletarci KUD Bećarac koji su izveli mačvanske i trsteničke igre. Iako veoma mladi, mnogi od njih predškolci, oni su samouvereno izašli pred gledalište i odigrali tradicionalne plesove na opšte zadovoljstvo.

Publika je imala zadovoljstvo i da uživa u nastupu KUD Jokai Mor iz Novog Bečeja koje je izvelo tradicionalne mađarske igre.

Iako je u vreme početka nastupa temperatura na termometrima prikazivala negde oko 40 stepeni Celzijusa, a vreme počelo rapidno da se pogoršava, sva kulturno-umetnička društva uspela su da izvedu svoje koreografije predupredivši oluju koja se već pri kraju koncerta mogla nazreti na horizontu.

Manifestaciju je otvorio v.d. direktora Turističke organizacije Novi Bečej, Saša Dujin, koji je istakao da je značaj ove višegodišnje manifestacije mnogostruk i da je negovanje multikulturalnosti ključno za našu zajednicu.

Olja Blažin, umetnički rukovodilac KUD Bećarac, zadovoljna je ovogodišnjom manifestacijom. “Ja sam zadovoljna. Odziv publike je odličan s obzirom na to da je pravi pakao bio u pola osam kada je koncert počeo. Žurili smo da počnemo na vreme s obzirom na ove oblake koji su se navukli” rekla je Blažin dodavši i da je priliv publike konstantan iako se vreme, očigledno, pogoršava. Ona je naglasila i da je veoma značajno što je u okviru dešavanja koja se tokom leta svakog vikenda dešavaju pronađeno mesto i za kulturno-umetnička društva iz naše opštine.

Što se tiče daljih aktivnosti kulturno-umetničkog društva Bećarac, ona je objasnila da sada predstoji letnji period u kome ne bi trebalo da bude nekih značajnih aktivnosti pre svega zbog godišnjih odmora i velikih vrućina, ali da, već s jeseni, Novobečejci mogu očekivati nastavak aktivnosti i nastupe.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.