U utorak, 20. juna, u dvorištu narodne biblioteke u Novom Bečeju održana je završna revija učenika srednje škole u Novom Bečeju koji su u prethodne četiri godine pohađali dizajnerski smer.

Pred mnogobrojnom publikom, rodbinom i profesorima, mladi učenici i učenice ove škole prikazali su znanja i veštine koje su stekli tokom svog obrazovanja. Tema ovogodišnje revije bila je vez, ali i građanska nošnja u Srbiji u devetnaestom veku. Kako su učenici objasnili u prezentacijama, vez je prisutan u dizajnu odeće još od najstarijih vremena. Od Vavilona, Grčke i Rima, preko srednjeg veka, pa, sve do današnjih dana, vez je simbolizovao veštinu, strpljenje, ali i prestiž.

Bogdanka Ćurčić Tandi, profesor u Srednjoj školi, objasnila nam je da svi prikazani radovi, kako grafički, tako i kreacije na modelima, predstavljaju timski rad učenika. Od ideja, skica i crteža, pa, sve do gotovog proizvoda, mladi dizajneri i dizajnerke veštim rukama, sami su stvorili sve što je publici prezentovano.

A da veče i atmosfera budu potpuni, pobrinula se i učenica drugog razreda gimnazije, Maša Purać, koja je otpevala niz tradicionalnih pesama naglasivši tako etno notu cele revije.

Interesantno je i da je ovogodišnja revija, deseta po redu, prepoznata i od strane lokalne samouprave i kao takva uvrštena u projekat “prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti” koji je deo programa “Gradovi u fokusu” u kome i Novi Bečej sudeluje.

Ovom revijom i zvanično je otpočelo Leto u Avliji, letnji program Narodne biblioteke u Novom Bečeju, gde nas već 21. juna, u sredu, očekuje književno veče Ildiko Lovaš i prezentacija njene knjige Roszaketrec.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?