U četvrtak, 1. juna, veće opštine Novi Bečej održalo je svoju 36. sednicu. Teme kojima su se većnici bavili bile su raznovrsne i kretale su se od predloga odluke o završnom računu opštinskog budžeta za prethodnu godinu, preko pitanja o usvajanju Evropske konvencije o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, a, možda i najinteresantije novobečejskim zemljoradnicima jeste usvajanje odluke o skidanju useva sa uzurpiranih poljoprivrednih parcela.

Kako nam je rekao predsednik opštine, Saša Maksimović, koji je i rukovodio današnjom sednicom, u pitanju je nastavak politike koju je opština počela da sprovodi prošle godine. “Komisija je završila svoj rad. Ostalo je da se utvrde činjenice i da se predloži skupštini da donese odluku o skidanju useva i ove godine. Svi oni građani koji su mislili da će opština to uraditi jednom i nikada više, ozbiljno su se prevarili. Opština će sprovoditi zakon kao što je prošle godine i ove će i svih narednih jer naša je obaveza da skidamo useve sa uzurpiranog zemljišta” rekao je prvi čovek opštine Novi Bečej.

Kao što je naš portal već pisao, prethodne godine je sa uzurpiranih površina skinuto 52.429 kilograma pšenice, 74.724 kilograma kukuruza i 3.160 kilograma suncokreta. Prodajom pšenice ostvaren je prihod od 734.006,00 dinara, kukuruza 1.021.534,00 dinara i 107.440,00 dinara prodajom suncokreta čime je opština prihodovala skoro dva miliona dinara.

Revizor zadovoljan završnim računom; salaši dobijaju adrese

Bitna stavka današnje sednice bilo je i utvrđivanje predloga odluke o završnom računu budžeta za prethodnu godinu. Prema rečima predsednika Maksimovića, prvi put posle mnogo godina, otklonjene su sve nepravilnosti. “Državni revizor konstatovao je da su ispravljene sve nepravilnosti koje su se više decenija provlačile kroz budžet opštine i, nadam se, da će se i dalje postupati u skladu sa zakonom” istakao je Maksimović ukazavši i na to da je ovo značajan napredak i u odnosu na prethodnu godinu. O ovom predlogu odluke izjasniće se i skupština opštine Novi Bečej čija sednica se očekuje već tokom naredne sedmice.

Takođe, danas je usvojen i predlog odluke kojom salaši koji se nalaze u ataru dobijaju ulice i precizne adrese čime se rešava problem svih onih koji su živeći na salašima imali probleme sa pribavljanjem dokumenata usled toga što nisu imali zvaničnu adresu.

Pored ovoga, usaglašen je i predlog odluke o usvajanju Evropske konvencije o rodnoj ravnopravnosti čiji cilj je da se poboljša položaj, pre svega, žena na nivou lokalnih samouprava kao i program Dana sela Novo Miloševo, manifestacije koja se, tradicionalno, održava avgusta u ovom mestu naše opštine.

Sednici veća koja je trajala približno sat vremena prisustvovali su svi većnici, a radom je rukovodio predsednik opštine.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da je prema odluci Karlovačkog mira razrušeno utvrđenje na Tisi kod Novog Bečeja 1701. godine, a ostaci temelja su minirani 1911. godine?