U četvrtak, 25. maja, novobečejski osnovci i srednjoškolci bili su u prilici da se bolje upoznaju sa programima međunarodnih razmena učenika i studenata.

Pred naše đake izašao je mladi Francuz, Ig Fiju, koji je upravo putem programa razmene Erazmus Plus i dospeo u našu zemlju. On trenutno radi u kancelariji AFS, udruženja koje se takođe bavi razmenama, gde je pripravnik.

Kako on objašnjava, kada je birao gde će ići na praksu, svesno je birao zemlje istoka Evrope. Prema njegovim rečima, one su mnogo manje zastupljene među mladima koji odlaze iz Francuske na razmene i njemu je upravo zato bilo interesantno da dođe ovamo.

U osnovnim i srednjoj školi, on je održao zanimljivu prezentaciju o Francuskoj. Kroz razgovor sa đacima, on je predstavio svoju zemlju, ali i ukazao na to da, iako je Francuska najpoznatija po svom glavnom gradu, nije Pariz sve što ima da se vidi u toj zemlji. Ig je bio i više nego zadovoljan radom sa našim školarcima koji se nisu libili da mu postavljaju pitanja i učestvuju u razgovoru.

U poslepodnevnim časovima, on je održao i jednu posebnu prezentaciju u prostorijama OŠ “Josif Marinković” namenjenu profesorima i volonterima AFS-a gde je govorio o svom jednogodišnjem boravku u Južnoafričkoj republici. Govoreći o putovanju, o neobičnostima života na samom jugu Afrike, ali i mnogim dobrim stvarima koje je naučio boraveći tamo, on je na najbolji način pokazao na značaj ovakvih programa. “Bio sam umoran od Francuske. Imao sam potrebu da odem odatle na neko vreme. Prijavio sam se za Južnu Afriku i otišao. A boraveći tamo kao srednjoškolac shvatio sam da su putovanja ono što ja želim da radim u životu i to mi je pomoglo i da završim srednju školu i da odaberem fakultet koji ću upisati” zaključio je Ig.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da se Omladinski Dom sa svojim prostorijama, salom i letnjom binom nalazio na sadašnjem mestu Tržnog centra i Autobuske Stanice?