Od južne Afrike do Novog Bečeja

U četvrtak, 25. maja, novobečejski osnovci i srednjoškolci bili su u prilici da se bolje upoznaju sa programima međunarodnih razmena učenika i studenata.

Pred naše đake izašao je mladi Francuz, Ig Fiju, koji je upravo putem programa razmene Erazmus Plus i dospeo u našu zemlju. On trenutno radi u kancelariji AFS, udruženja koje se takođe bavi razmenama, gde je pripravnik.

Kako on objašnjava, kada je birao gde će ići na praksu, svesno je birao zemlje istoka Evrope. Prema njegovim rečima, one su mnogo manje zastupljene među mladima koji odlaze iz Francuske na razmene i njemu je upravo zato bilo interesantno da dođe ovamo.

U osnovnim i srednjoj školi, on je održao zanimljivu prezentaciju o Francuskoj. Kroz razgovor sa đacima, on je predstavio svoju zemlju, ali i ukazao na to da, iako je Francuska najpoznatija po svom glavnom gradu, nije Pariz sve što ima da se vidi u toj zemlji. Ig je bio i više nego zadovoljan radom sa našim školarcima koji se nisu libili da mu postavljaju pitanja i učestvuju u razgovoru.

U poslepodnevnim časovima, on je održao i jednu posebnu prezentaciju u prostorijama OŠ “Josif Marinković” namenjenu profesorima i volonterima AFS-a gde je govorio o svom jednogodišnjem boravku u Južnoafričkoj republici. Govoreći o putovanju, o neobičnostima života na samom jugu Afrike, ali i mnogim dobrim stvarima koje je naučio boraveći tamo, on je na najbolji način pokazao na značaj ovakvih programa. “Bio sam umoran od Francuske. Imao sam potrebu da odem odatle na neko vreme. Prijavio sam se za Južnu Afriku i otišao. A boraveći tamo kao srednjoškolac shvatio sam da su putovanja ono što ja želim da radim u životu i to mi je pomoglo i da završim srednju školu i da odaberem fakultet koji ću upisati” zaključio je Ig.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.