Raskošan program u Noći muzeja

Noć muzeja obeležava se širom Evrope i sveta, a u poslednjih desetak godina i Srbija se ozbiljnije posvetila obeležavanju ovog kulturnog događaja. U Novom Bečeju, program je tradicionalno organizovan u muzeju Glavaševa kuća.

U prelepom ambijentu dvorišta kuće našeg čuvenog doktora prava iz 19. veka, Vladimira Glavaša, pred mnogobrojnom publikom, program je otvorio Gradski narodni orkestar pod veštim vođstvom Srđana Grahovca. U oba dela programa, ovaj ansambl priuštio je, kao i uvek, vrhunski ugođaj publici odsviravši mnoga poznata dela naše muzike pažljivo biranih da se uklope u atmosferu i ambijent u kome je orkestar nastupao. Osim Orkestra, nastupila su i kulturno-umetnička društva “Bećarac” i “Jokai Mor” sa više koreografija, a posebna poslastica bio je nastup KUD “Đeram” iz Bačkog Gradišta koje je izvelo splet građanskih igara koje naša publika relativno retko ima priliku da vidi.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa i stalne postavke u Glavaševoj kući, posetioci su imali priliku da vide i izložbu fotografija “Tiski ribari” koju je priredio Janoš Koso, kao i da se obriju kod berberina na način kako su to radili naši dedovi i pradedovi.

Svoje zadovoljstvo manifestacijom nije krio ni Branislav Vojnov, predsednik zavičajnog kluba (koji se i nalazi u prostorijama muzeja Glavaševa kuća): “Osma godina kako smo se uselili u Glavaševu kuću poklapa se sa našim osmim učešćem u Noći muzeja. Svaki put imamo nešto novo. Ovog puta imamo kao goste folklorno društvo iz Bačkog gradišta. Standardno, naš “Bećarac” sa juniorima i seniorskom ekipom. Imamo i “Jokai Mor” sa juniorskom i seniorskom ekipom. Priredili smo izložbu o ribarenju i ribarima sa Tise našeg Jančike, domara. Imamo i našu stalnu, redovnu postavku koja za godinu dana bude obogaćena. Kao što vidite, posećenost je izuzetna. Ove godine smo napunili ovaj prostor za koji smo mislili da se ne može nikada napuniti. Jako smo zadovoljni posetom”.

Još jedan detalj koji je zaokupio pažnju posetilaca bila je i radionica udruženja “Knap” na kojoj su mogli da vide način izrade unikatnih broševa. Kako nam je rekla Nadica Josimović iz ovog udruženja ove godine akcenat je stavljen na podmlađivanje udruženja te su stoga i u noći muzeja upravo najmlađe članice prezentovale svoj rad. Ona je istakla i da je interesovanje za ovakav vid stvaralaštva veliko i da su ovakva dešavanja prilike da se udruženje predstavi na najbolji način.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.