Noć muzeja obeležava se širom Evrope i sveta, a u poslednjih desetak godina i Srbija se ozbiljnije posvetila obeležavanju ovog kulturnog događaja. U Novom Bečeju, program je tradicionalno organizovan u muzeju Glavaševa kuća.

U prelepom ambijentu dvorišta kuće našeg čuvenog doktora prava iz 19. veka, Vladimira Glavaša, pred mnogobrojnom publikom, program je otvorio Gradski narodni orkestar pod veštim vođstvom Srđana Grahovca. U oba dela programa, ovaj ansambl priuštio je, kao i uvek, vrhunski ugođaj publici odsviravši mnoga poznata dela naše muzike pažljivo biranih da se uklope u atmosferu i ambijent u kome je orkestar nastupao. Osim Orkestra, nastupila su i kulturno-umetnička društva “Bećarac” i “Jokai Mor” sa više koreografija, a posebna poslastica bio je nastup KUD “Đeram” iz Bačkog Gradišta koje je izvelo splet građanskih igara koje naša publika relativno retko ima priliku da vidi.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa i stalne postavke u Glavaševoj kući, posetioci su imali priliku da vide i izložbu fotografija “Tiski ribari” koju je priredio Janoš Koso, kao i da se obriju kod berberina na način kako su to radili naši dedovi i pradedovi.

Svoje zadovoljstvo manifestacijom nije krio ni Branislav Vojnov, predsednik zavičajnog kluba (koji se i nalazi u prostorijama muzeja Glavaševa kuća): “Osma godina kako smo se uselili u Glavaševu kuću poklapa se sa našim osmim učešćem u Noći muzeja. Svaki put imamo nešto novo. Ovog puta imamo kao goste folklorno društvo iz Bačkog gradišta. Standardno, naš “Bećarac” sa juniorima i seniorskom ekipom. Imamo i “Jokai Mor” sa juniorskom i seniorskom ekipom. Priredili smo izložbu o ribarenju i ribarima sa Tise našeg Jančike, domara. Imamo i našu stalnu, redovnu postavku koja za godinu dana bude obogaćena. Kao što vidite, posećenost je izuzetna. Ove godine smo napunili ovaj prostor za koji smo mislili da se ne može nikada napuniti. Jako smo zadovoljni posetom”.

Još jedan detalj koji je zaokupio pažnju posetilaca bila je i radionica udruženja “Knap” na kojoj su mogli da vide način izrade unikatnih broševa. Kako nam je rekla Nadica Josimović iz ovog udruženja ove godine akcenat je stavljen na podmlađivanje udruženja te su stoga i u noći muzeja upravo najmlađe članice prezentovale svoj rad. Ona je istakla i da je interesovanje za ovakav vid stvaralaštva veliko i da su ovakva dešavanja prilike da se udruženje predstavi na najbolji način.

panel
5340
Članaka
panel
3900
Fotografija
paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Poslednje fotografije

05.12.2019. (15 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu


27.11.2019. (5 fotografija)
Foto-ep
Foto-ep o Kumanu

Da li ste znali...

da su osnivači košarkaške sekcije 1947. godine bili srednjoškolci zrenjaninske trgovačke akademije i mađarske gimnazije, Živa Galetin, Kosta Živković, Duško Vujackov, Bela Farkaš i Kalman Janković?