Apoteke idu u zakup, direktori podneli izveštaje o radu

U ponedeljak, 15. maja, održana je deseta sednica skupštine opštine Novi Bečej u ovom sazivu. Pred 26 (od 31) odbornika našlo se, ukupno 25 tačaka dnevnog reda. Bez neke duže rasprave usvojene su tačke dnevnog reda koje se odnose na tehnička i tekuća pitanja, dok je ona o rodnoj ravnopravnosti dosegnula, gotovo, i konsenzus svih prisutnih. Ipak, da ne ide sve glatko pokazala je i poduža rasprava koja se povela po pitanju davanja u zakup apoteka. Odbornici opozicije su kao najvažnije istakli potrebu da se prilikom sklapanja ugovora o davanju u zakup apoteka povede briga o jedanaest radnika koji su zaposleni u njima i da se obezbedi da oni nastave da rade.

Pored ovoga, danas su se raspravljali i izveštaji o radu javnih preduzeća u opštini, kao i poslednji set izmena prekršajnog zakonodavstva čime se usklađivanje lokalnih proprisa sa zakonom o prekršajima, konačno, i zaokružilo.

Mirjan Jakšić, predsednik skupštine opštine Novi Bečej, osvrnuo se na današnju sednicu: “Mi smo pokazali da gledamo narodu u oči i govorimo istinu. Ovde smo sada, prvi put, u izveštaju o radu javnih preduzeća pokazali minus. Ne govorimo više o onim virtuelnim parama, da ima para, da preduzeće dobro posluje, nego kažemo šta se dešava. Komunalac i Kompred ne posluju pozitivno. To smo izneli pred odbornike, to ćemo izneti pred narod. Ko je tu kriv, šta je tu bilo, to je sad pitanje, a mi se suočavamo sa posledicama”. On je ovom prilikom i naglasio potrebu da se ova pitanja što pre rešavaju i da se oba ova preduzeća, u što kraćem roku, postave na zdrave noge.

Prvi čovek novobečejske skupštine istakao je i značaj rešavanja pitanja novobečejskih apoteka. “Apoteke su jedna bolna rana. Bilo je priče o jedanaest zaposlenih. Tačno je, moramo da vodimo računa o tih jedanaest zaposlenih. Međutim, moramo da vodimo računa i o svim ostalim građanima opštine Novi Bečej. Šta će biti sa njima ako bude Dom zdravlja blokiran?  130.000.000 dinara je negde oko 1.000.000 evra. Ako nas blokiraju i Dom zdravlja prestane da radi, šta će onda da se desi?” rekao je Jakšić. On je dodao i da svakog meseca, Dom zdravlja napravi novih 800.000 do 1.000.000 dinara duga i da to mora da se zaustavi, a da je davanje apoteka u zakup dobar način da se to postigne, tim više što je i nadležno ministarstvo dalo preporuku da se problem reši na ovakav način.

Pitanje koje će zanimati i poljoprivrednike jeste poljočuvarska služba. Iako je na prethodnoim sednicama doneta odluka da se vršenje poslova iz delokruga poljučaraske službe poveri Komunalcu, danas je izglasano da će se i ove godine angažovati licencirana agencija. Razlog ovome leži u činjenici da je potrebno da radnici i preduzeće koje vrši te poslove budu licencirani, a kako je JP Komunalac u procesu licenciranja, neće stići da se ispune sve formalnosti. Sa druge strane, dodatan problem je i u tome što je za vršenje ovih poslova potrebno zaposliti još lica u ovom javnom preduzeću, a za to je potrebno tražiti saglasnost od republičke vlasti.

Sednica je trajala četiri i po sata, prisustvovalo je 26 odbornika, a radom je rukovodio predsednik skupštine.

Sadržaj

Da li ste znali...

Kumanski partizanski odred bio obrazovan već sredinom jula 1941.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković