Crveni krst nastavlja rad sa osnovcima

U osnovnoj školi “Josif Marinković” u četvrtak, 18. maja, održana je radionica “Da li verujete u bajke?” koju su realizovali volonteri Crvenog krsta, a čija tema je bila trgovina ljudima. U radionici su učestvovali učenici četvrtog razreda u pratnji svojih učiteljica.

Nešto više o današnjoj radionici rekla nam je Dunja Svirčev, dugogodišnja saradnica Crvenog krsta: “Radimo kompletnu radionicu “Da li verujete u bajke?” Mene je ta radionica jako iznenadila. Videla sam da, u stvari, bajka “Pinokio” govori o trgovini ljudima. Mislim da je ovaj način rada sa decom savršen da im predstavimo kakav je svet tačno i da ne moraju da veruju svim ljudima u svom okruženju i da veruju da će baš svi ljudi da postupaju dobro sa njima”. Svirčev je dalje naglasila i da su opasnosti po decu veoma izražene naročito u pogledu toga što su deci moderne tehnologije na dohvat ruke. “Danas su opasnosti široko rasprostranjene, naročito zato što je internet svima dostupan. Deca već od treće, četvrte godine samostalno pretražuju internet, gledaju crtaće i ostale sadržaje posebno putem društvenih mreža. Mislim da je jako bitno da im se od malih nogu skrene pažnja na opasnosti koje vrebaju” rekla je Dunja Svirćev.

Da su ovakve edukacije značajne i prepoznate kao važne, potvrdila je i Mira Stevković, učiteljica u osnovnoj školi “Josif Marinković”:”Veliki je značaj ovih radionica, tim pre što je deci danas mnogo stvari dostupno.  Bili oni toga svesni ili ne, mnoge stvari ne shvataju ozbiljno onoliko koliko bi trebalo. Imali smo prilike da vidimo da je ova radionica veoma lepo osmišljena, prilagođena deci i mislim da je veoma korisno jer će se upoznati sa mnogim opasnostima koje vrebaju da mogu da odreaguju kako treba”.

Dunja Svirčev je istakla i da je ovo samo jedno u nizu ovakvih predavanja. Nedavno su održana dva predavanja u Novom Miloševu, jedno za učenike četvrtog razreda, a drugo za osmake. Prema njenim rečima, aktivnosti će se nastaviti i u budućnosti, a sledeća na redu bi trebalo da bude osnovna škola “Milan Stančić Uča” u Kumanu gde još nije bilo ovakvih sadržaja.

Sadržaj

PROGRAM VELIKE GOSPOJINE 2018.

23. avgust            

- 12:00 dolazak Rečne flotile (otvoreni dani)

- 20:00 otvaranje Ulice zanatskog piva (centar)

24. avgust

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 14:00 otvaranje ETNO-BAZARA (centar)

- 15:00 otvaranje Velikogospojinskog POLJO-FESTA

- 16:00 registracija takmičara Gospojinskog kotlića 2018

- 17:00 predstavljanje svih takmičara i zajedničko fotografisanje

- 17:30 početak kuvanja ribljih čorbi na lancu

- 19:00 predstavljanje tamburaških orkestara

- 19:30 uzimanje uzoraka riblje čorbe

- 21:00 proglašenje pobednika Gospojinskog kotlića 2018

- 21:30 proglašenje najboljeg tamburaškog orkestra

- 22:00 KONCERT: Apsolutno romantično

25. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00 otvaranje MOTOSUSRETA (prostorije moto kluba Road Runners)

- 20:00 KONCERT: Mađarski bend „Piramis“

- 21:30 KONCERT: Nina Badrić

- 23:00 KONCERT: Sergej Ćetković

26. avgust

- 10:00 Gospojinski POLJO-FEST

- 10:00-02:00 Ulica Zanatskog piva (centar)

- 10:00 ETNO-BAZAR (centar)

- 10:00-17:00 PerSu Dečja ulica (plato ispred Narodne biblioteke)

- 12:00 XXV Revija paradnih zaprega (defile i takmičenje)

- 17:00 PerSu Avlija zabavlija      

- 20:00 KONCERT: Amadeus bend

- 22:00 KONCERT: Halid Bešlić

- 00:00 Vatromet

27. avgust

- 17:00 Litija

OPŠIRNIJE

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.