Obuka za licencirane lokalne turističke vodiče

Obuka za licencirane lokalne turističke vodiče

Obuka za lokalne turističke vodiče u organizaciji Turističke organizacije opštine Novi Bečej, započela je u četvrtak 6. aprila i trajaće ukupno šest dana, tokom dve nedelje. U prva dva dana polaznici obuke prošli su teorijski deo instruktaže, a za preostale dane predviđene su aktivnosti na samim turističkim lokalitetima.

„Ovom obukom ćemo obezbediti lokalne turističke vodiče koji će se baviti našom baštinom, ali neće imati nacionalnu licencu, već samo licencu lokalnih vodiča. To nam je veoma značajno jer smo uveli uslugu koja nam omogućava da naplatimo usluge vodiča, ali oni moraju biti licencencirani. To je kruna našeg prošlogodinšnjeg rada, u okviru kog smo radili na prikupljanju svih podataka o lokalitetima koji postoje u opštini Novi Bečej. Sledeći korak nam je masovnije privlačenje turista“, rekao je Saša Dujin, v.d. direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

Opština Novi Bečej prepoznata je kao destinacija manifestacionog turizma, ali su se tokom prošle godine u Turističkoj organizaciji trudili da sagledaju i sve ostale potencijale i moguće turističke proizvode, koji će turistima mnogo bolje biti plasirani uz logističku podršku lokalnih turističkih vodiča, dodao je Dujin.

Obuku za lokalne turističke vodiče u opštini Novi Bečej sprovodi kompanija „Futurizam“, koja se bavi konsaltingom u turizmu, uz licencirane trenere Svetskog udruženja turističkih vodiča. Jedna od njih je i Ivana Ćuruvija, koja kaže da je obuka intenzivna i da se radi prema metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča: „Vodiči prolaze kroz praktičnu obuku, kako bi naučili veštine i tehnike vođenja, odnosno rada sa turističkim grupama. Obuka je dinamična i radi se prema metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča.“

Tatjana Bešlin jedna je od polaznika obuke za lokalnog turističkog vodiča, a već dve godine radi kao domaćica muzeja „Žeravica“ u Novom Miloševu, gde dočekuje organizovane grupe turista, ali i one goste koji dolaze individualno: „Od obuke očekujem da naučim neke nove tehnike u vođenju same prezentacije, odnosno da steknem konkretna znanja turističkog vodiča, pošto po struci nisam turizmolog niti kustos. Do sada sam se dovijala na razne načine kako da ugostim posetioce i da im prezentujem ono što muzej „Žeravica“ nudi i da im bude prijatno tokom posete.“

Polaznik obuke za lokalnog turističkog vodiča je i Janoš Koso, domar muzeja „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju: „Zadovoljstvo mi je što mogu da učestvujem u ovoj obuci, jer će nam svima ovo biti veliki plus kad u budućnosti budemo vodili goste na pravi način. Ovo je zaista interesantna priča koja može biti samo pozitivna za sve nas, a svakako i za turiste.“

Sadržaj

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.