Ptičji grip u srednjobanatskom okrugu

Ptičji grip u srednjobanatskom okrugu

Pojava avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa u srednjobanatskom okrugu potvrđena je u ponedeljak 23. januara na uginulim labudovima, koji su pre nekoliko dana pronađeni u centru Zrenjanina.

Podsetimo, prvi registrovani slučajevi ptičijeg gripa u Srbiji pojavili su se u Kovilju početkom decembra, da bi početkom godine bili zabeleženi i na periferiji Beograda. Virus ptičijeg gripa koji je potvrđen na labudovima iz Zrenjanina nosi oznaku H5N8, a prema novim saznanjima, avijarna influenca se pojavila i u Botošu. Vakcina za ovu bolest ne postoji, a šta je najvažnije učiniti objašnjava veterinar Vojislav Blažin: „Veoma je bitno da domaća živina koju imamo na obodnim delovima naseljenih mesta, prema tzv. velikom pesku u Novom Bečeju i prema Kumanu, ka Okanj banji, bude onemogućena da stupi u kontakt sa divljim pticama. Veterinarske stanice su dobile nalog od inspekcije, obilazimo domaćinstva, obaveštavamo ih, vakcinišemo protiv živinske kuge, koja to nije, ali zbog dizanja imuniteta ipak daje neku stabilnost. Domaćinstva bi trebalo da poslušaju savet da ne puštaju živinu izvan dvorišta, već da ih drže zatvorene u dvorištima. To je jedna od osnovnih mera preventive.“

Blažin je naglasio da nema razloga za paniku, jer avijarna influenca nije zarazna za ljude, ali da ipak treba preduzeti sve mere opreza. Ono što predstavlja ogroman problem jeste to što pravi velike ekonomske štete živinarima i pilićarima. Ako se bolest pojavi na nekom području, tu se mora izvršiti eutanazija sve pernate živine, kaže Blažin.

Opština Novi Bečej ima dobro organizovanu službu koja prati stanje na terenu i na dnevnoj bazi izveštava regionalni centar. Situaciju prati i opštinski Štab za vanredne situacije: „U opštini postoji koordinaciono telo koje isto vrši praćenje migracija divljih ptica i tu smo da u svakom momentu ukažemo na potencijalne probleme i da ih, ako smo u mogućnosti, otklonimo“, kaže Blažin.

Sadržaj

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.