Muzej „Žeravica" - Novo Miloševo

U sklopu „Bosch dizel centra Žeravica" u Novom Miloševu, nalazi se jedinstvena zbirka traktora, parnih i polјoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva. Nastavlјajući tradiciju dede Milorada i oca Milivoja, Čedomir Žeravica je porodičnu radionicu pretvorio u dizel centar, koji je proglašen za najbolјi servis poznate nemačke kompanije na prostorima bivše jugoslavije i Mađarske. U sklopu kompleksa, pored najsavremenijih radionica i škole za obuku i usavršavanje majstora, dominantno mesto zauzima Muzej „Žeravica".

Muzej ŽERAVICA

A sve je počelo krajem sedamdesetih prošlog veka iz želјe Milivoja Žeravice (1931-2009) da nabavi traktor fordson 10-20 NR iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad (1909-1968), među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

Od prijatelјa je saznao da takav traktor postoji u okolini Kragujevca. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Odmah je došao na ideju da ih sve otkupi i tako ih spase nestajanja.

U početku je to bila mala zbirka od nekoliko traktora, privremeno smeštenih u staroj šupi. Kolekcija je vremenom rasla a pored traktora počelo je prikuplјanje i drugih mašina vezanih za polјoprivredu.

Do nivoa ugledne zbirke, jedinstvene u našoj zemlјi, doveo ju je njegov sin Čedomir. To što je u celosti prikuplјena na domaćem tlu, čini još jednu njenu vrednost.

Prikuplјeni traktori su prvi put izloženi javnosti 1991. godine, u vidu stalne postavke, u namenski izgrađenom objektu. Nakon toga je nastavlјeno sa dogradnjom objekata za smeštaj, da bi se danas veći deo kolekcije nalazio u izložbenoj hali površine od preko 1.600 m.

Muzejsku postavku čini više celina, u kojima je izloženo nekoliko hilјada eksponata. U tri povezane hale i na otvorenom izložbenom prostoru može se sagledati tehnički razvoj privrede tokom gotovo tri veka u ovom delu Evrope. Pojedini eksponati i kolekcije predstavlјaju raritete i mogu se svrstati u važnije primerke u ovom delu Evrope.

Defile starih traktora

Najznačajnije mesto zauzima kolekcija traktora, koja broji preko 140 primeraka.

Pored najstarijeg traktora marke hart parr iz 1920. godine u kolekciji se nalaze traktori marke case, mccornick, fordson, farmal, allis chalmer, massey harris, bulldog, hscs-fofnerr, deutz, oliver, hanomag, stayer, hurliman, lanz bulldog, landini itd. Zastuplјeni su traktori iz nekadašnje Istočne i Zapadne Evrope i iz Amerike. Jedinstvena je i kolekcija domaćih traktora koje je proizvodio „14. oktobar” iz Kruševca i IMR iz Rakovice i Novog Beograda. Većina traktora je skoro u potpunosti konzervirana i moguće ih je staviti u pogon.

Sedam parnih mašina, meću kojima su i marke „Epple & Buxbaum”, „Hofherr Schrantz Clayton", „Marshall, Sons & Co." i „Ruston, Proctor & Co." potiču iz perioda od 1886. do 1928. godine i čine posebnu celinu. Pored njih se nalazi i sedam vršalica - trešova, koje su za pogon koristile parne mašine ili traktore. Vršalice su marke „Hofherr Schrantz Clayton ", „M. K. Allamvasutak Gep Gyara", „Mengele Venus" i „Zmaj" i proizvedene su u periodu od 1909. do 1957. godine.

Kolekcija stabilnih pogonskih motora sastoji se od preko 40 primeraka i obuhvata period od kraja 19. do prvih decenija 20. veka.

Polјoprivredne mašine obuhvataju preko 300 eksponata i čine ih: duga i kratka drvena kola, plugovi za oranje i paranje, sejačice, rolјe, drlјače, kosilice, grablјe, krunjači, krupači, sita, rešeta, kantari, mazalice, dizalice itd. Pomoću ovih predmeta prikazan je razvoj polјoprivrede tokom XIX i XX veka.

Zanimlјive su i kolekcije automobila, motora, radio i televizijskih prijemnika, dečijih kolica, pisaćih mašina, dečijih igračaka, starog nameštaja, muzičkih instrumenata itd.

Poseban prostor zauzimaju: stolarska, kolarska, mašinobravarska, krojačka, obućarska, šeširdžijska, sajdžijska, sodadžijska, berberska i kovačka radionica. Svaka od njih se sastoji od više desetina predmeta koji dočaravaju davna vremena u kojima se pored majstorskog umeća cenio i majstorski alat.

U okviru Muzeja „Žeravica" nalazi se vredan etnološki objekat - dužna seoska kuća, koja je nastala krajem XIX veka. Kuća je zadržala autentičan izgled iz vremena gradnje, a u njoj se planira izrada postavke posvećene porodici Popov, porodici iz koje je potekao Dušan Popov - proslavlјen prema tvrdnjama da je po njemu nastao lik Džemsa Bonda. Dušanov deda Omer Popov bio je ugledni trgovac, te gospodin Čeda planira da u jednom delu kuće izradi repliku dela tekstilne robne kuće iz 1911. godine. U nastavku će se nalaziti suvenirnica, pa zatim deo posvećen istorijatu porodice Popov, a na kraju će se nalaziti deo postavke posvećen filmovima i knjigama o Džems Bondu.

Manifestacija „Zalazak u svitanјu”

Već treću godinu zaredom se u Muzeju „Žeravica" organizuje manifestacija „Zalazak u svitanju”, gde se brojni gosti upoznaju sa Muzejom „Žeravica”, organizuju se predavanja vezana za razvoj traktora i polјoprivrednih mašina, kao i prigodan umetnički program. Manifestaciji prisustvuju i gosti iz Mađarske - lјubitelјi starih traktora. Na kraju se organizuje tradicionalna vršidba žita pomoću treša i parne mašine, a potom smotra i defile oldtajmer traktora koje, pored učesnika, mogu da voze svi posetioci manifestacije.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je pored toga što su železnički i drumski saobraćaj umanjili značaj Novog Bečeja u prometu žitaricama, on je ipak ostao sve do Drugog svetskog rata najprometnije pristanište na Tisi u Jugoslaviji.