Prvih 5 godina Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana

branislav kiselicki

O osnivanju zavičajnog kluba u Novom Bečeju, svoja sećanja je vrlo lepo napisao naš sugrađanini, jedan od osnivača, gospodin Radovan Popov. Taj tekst pod nazivom, Šta je prethodilo osnivanju Zavičajnog kluba objavljen je u Letopisu zavičajaca za 2007. godinu.

Treba ipak istaći da je najzaslužniji za osnivanje Zavičajnog kluba bio, nastavnik Branislav Kiselički, veliki zaljubljenik svog rodnog grada, a posebno Tise. Nastavnik Kiselički ili kako smo ga zvali čika Bata, bio je inicijator i pokretač raznih akcija i dešavanja u vezi Novog Bečeja.

Zavičajni klub osnovan je  05.06.1985. godine pod nazivom Zavičajni klub „4 oktobarˮ Novi Bečej. Pod tim nazivom je funkcionisao sa manjim i većim uspehom, ali sticajem okolnosti se u jednom vremenu rasformirao. Povoljni uslovi za ponovno osnivanje su se stekli krajem 2006. da bi se 31.03.2007. godine održala Osnivačka skupština u zgradi Doma kulture. Na toj Skupštini je donet statut, izabran je Upravni odbor, a odlućeno je i o menjanju imenu zavičajnog kluba u, Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana.

U novo izabranom rukovodstvu našli su se neki od osnivača zavičajnog kluba iz 1985. godine: Radovan Popov, Borivoj Ćurčić, Milorad Azucki, Ištvan Sekereš, Slavica Kovačev i Andre Karolj, dok je od strane opštine Branislav Vojnov bio postavljen za predsednika kluba.

Članovi Upravnog odbora su svojim iskustvom, marljivim radom uspeli da steknu ugled i poverenje opštinskih vlasti, što je na kraju, 2009. godine, rezultiralo dobijanjem na korištenje dve prostorije u nusprostorijama Glavaševe kuće. Kao jedan od članova Upravnog odbora i kao predsednik (u kratkom vremenu) zavičajnog kluba, smatrao sam potrebnim da objavim zapisnike sa sastanaka Upravnog odbora, raznu foto dokumentaciju iz lične arhive, kako bi pružio uvid svim Novobečejcima i Vranjevčanima o delanju i napretku zavičajnog kluba u pomenutom periodu.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.